Simonka György az Együtt célkeresztjében

2016. november 22. 14:05 | Laczkó Viktória

A Mezőhegyesi Ménesbirtok földbérlői között, több Simonka Györgyhöz közeli személy, 80-100 millió forint kártérítést kaphat amiatt, hogy érvénytelenítik a jelenlegi földbérleti szerződéseket az Együtt szerint. Minderről a békéscsabai Fidesz-iroda előtt tartott sajtótájékoztatón számolt be Szigetvári Viktor; valamit Bod Tamás bejelentette, hogy feljelentést tett Simonka ellen fedezetelvonás gyanúja miatt a Legfőbb Ügyészségnél.

Az állami kézben lévő mezőhegyesi mintagazdaság újraszervezése részeként kártérítést fizet az állam mindazok számára, akik az elmúlt években földpályázatban haszonbérletbe kaptak földrészletet. A földbérletet fizetők között jelentős számban, az Együtt szerint 50 százalékban jelennek meg Simonka György strómanjai. 

- Azt kezdeményezte az Együtt, hogy a kormány, a Fidesz, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a tényleg mezőgazdasággal, Mezőhegyesen dolgozó őstermelők, akik ott élnek, valóban a földből - ha el is veszik most a földjüket, ez része a megmentésnek -, azok kapjanak kártérítést, de azok az emberek, akikről köztudomású Mezőhegyesen és Békés megyében, azok az emberek ne kapjanak kártérítését - fogalmazott Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke. 

Az Együtt levélben fordul Lázár Jánoshoz, azt kérik a miniszterelnökséget vezető minisztertől akadályozza meg a tervezett kártérítés kifizetését.

Bod Tamás elmondása szerint, Simonka György vagyonnyilatkozatából az derül ki, hogy a fideszes országgyűlési képviselő tulajdonában nincs ingatlan, és vagyona sincs. 

Simonka egyik cége, a Magyar Termék Tész Kft. 250 millió forintos hitelt vett fel évekkel ezelőtt - közölte az Együtt politikusa. Hozzátette : - Ám ezt a hitelt nem fizette vissza évekkel ezelőtt. Az a pénzintézet, amely érvényesítené a hitel visszavételét - ha nem rendes úton, akkor különböző vagyontárgyak lefoglalása útján -, az nem tudja, hiszen az ügylet megindulása előtt néhány hónappal a saját unokahúgának eladja a nagyon-nagy értékű újkígyósi ingatlanát. Ezt az ingatlant ezután 60 ezer forintért bérli vissza rokonától – állítja Bod Tamás, a Blikkre hivatkozva. 

Bod Tamás, a Legfőbb Bírósághoz fordult az ügyben. 

FEL