Sikerrel a szárazság ellen – jó hibriddel Békésben is jól terem a kukorica

Több hazai gazda szerint bizonyos országrészekben hiába vetnek kukoricát, az nem hoz hasznot és megfelelő termésátlagot. Ezt cáfolták meg az RAGT Termelői Verseny győztesei.

Az AGROmashEXPO Fórum színpadán a francia-magyar cég hazai dolgozóinak rövid színházi előadása vezette fel az ünnepélyes díjátadót. A közönség első sorában a nyertesek ültek, akik vállalták és eredményesen teljesítették is a versenyfeltételeket. A kukoricatermés pedig az eredményeket látva még az „esélytelenebbnek” tekintett Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is jól alakult a hibridekkel.

A 2017-es versenyben a főszerep az RAGT új hibridjének, az RGT Lipexxnek jutott. Rajta kívül a Duo-val is lehetett nevezni a termelők szabad választása szerint. Ebben az évben mintegy százan vettek részt a megmérettetésben. A versenyparcellák tavaly átlagosan 20 hektárosak voltak (minimum 15 ha), így a verseny összterülete ebben az évben is több mint 2 ezer hektár volt.

A versenyzők az összes terület átlagában 9,2 t/ha termésátlagot értek el. Ez mintegy 18 700 tonna kukorica szemtermést jelent. A verseny tíz győztese öt különböző RAGT hibriddel érte el az eredményt. Ezek az Alexxandra Duo, a Cadixxio Duo, a Futurixx Duo, a Ferarixx Duo és az RGT Lipexx. A győztes hibridek száma bizonyította azt is, hogy ezek, szakértő kezekbe kerülve, a termőhelyet jól megválasztva, kimagasló eredményre képesek.

 

Forrás: magro.hu

 

Megosztás:

Címke: , , ,