Sikeres próbaüzem

2017. február 13. 16:15 | behir.hu

A békéscsabai hulladékválogató az elvártak szerint működik - jelentette be Molnár Sándor, a DAREH társulás elnöke. Az elmúlt időszakban folyamatos terheléses próbaüzem zajlott, amelynek során a válogató működése zavartalan volt, így az üzem működésének technikai akadálya nincs. A közel 2 hetes teszt során a gépgyártókkal együttműködve beállították az összes berendezést, majd finomhangolták azokat az elvárásoknak megfelelően.

A válogatót 2013-ban kezdték el építeni a térségben keletkező hulladék kezelésére. A telephely teljes területe 5 hektár, a válogató csarnok közel 5 ezer négyzetméter. Az üzem több mint 100 gépből áll, köztük optikai- és röntgensugaras válogató is megtalálható. Ez hazánk legnagyobb kapacitású és egyben legkorszerűbb hulladékválogatója. Az üzem éves kapacitása két műszakos működés esetén évi 120 ezer tonna hulladék. A napi mennyiséget 50-60 kukásautó szállítja be nyolc óra alatt. A beszállított szemétből a válogatógépnek köszönhetően körülbelül 40 százalékkal kevesebb hulladék kerül a lerakóba. A kiválogatott hulladék újrahasznosítható, ennyivel kevesebb szemét terheli környezetünket.

A DAREH elnöke elmondta, most már teljes kapacitással működhet az üzem és a terhelés növelésével egyre több hulladékot helyezhetnek a válogatóba. Molnár Sándor hozzátette, az összes többi hulladékkezeléshez kapcsolódó szolgáltatást is biztosítani tudják a régiónak.

Az üzem indulásával egy környezettudatos hulladékgazdálkodás kezdődött el a régióban - tájékoztatott dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere. Hozzátette, a hasznosítható részek kiválogatása után, a telepen már csak azokat a részeket rakják le, amelyekkel nem lehet mit kezdeni. 

Vantara Gyula Békés megye fejlesztési biztosa elmondta, a hulladékszállítási díj várhatóan nem emelkedik, és szeretnék, ha minél kevesebb lenne az általános szemét és egyre több a szelektív gyűjtés. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, Magyarország legkorszerűbb és legnagyobb válogató üzeme van túl a sikeres teszten.

A tervek szerint márciustól napi 16 órában működhet a válogató. Jelenleg a telepen huszonheten dolgoznak egy műszakban, március végére pedig tovább bővül a foglalkoztatottak száma.
 

Busi Ottó

FEL