Ezekre figyeljen lomtalanításkor

2023. június 1. 16:21 | Vári Bianka

Lomtalanítást tartanak Békéscsabán a következő két szombaton. Június 3-án és 10-én a Dareh Zrt. munkatársai összegyűjtik az ingatlanok elé kihelyezett tárgyakat, június 6-án és 8-án pedig az elektronikai hulladékoktól szabadulhat meg a lakosság a város két gyűjtőhelyén.

A Dareh hulladékválogazó telepén éppen a Békéscsabáról begyűjtött kommunális hulladékot dolgozzák fel, egy-egy alkalommal átlagosan 300 tonna szemetet. A telepen már készülnek a lomtalanításra is, ilyenkor a hulladékgazdálkodási cég dolgozói valamennyi egységgel járják az utcákat.

A közszolgáltató a lomtalanítás alkalmával a lakosságnál feleslegessé vált nagydarabos hulladékokat gyűjti össze és szállítja el, például bútorokat, fából készült tárgyakat, különféle textíliákat, matracokat, hordókat és játékokat. A szervezet ugyanakkor nem viszi el a kommunális, a szelektív és a zöldhulladékot, a veszélyes hulladékokat és az elektromos eszközöket. A társaság arra kéri a lakosságot, hogy a lom kihelyezésénél legyenek tekintettel arra, hogy azokat a cég munkatársai kézi erővel meg tudják emelni és be tudják helyezni a hulladékgyűjtő járműbe. A következő héten az elektronikai hulladék is leadható lesz Békéscsabán.

Az egyik körzetben a keddi napon 8 és 4 óra között, a másik körzetben pedig a csütörtöki napon szintén 8 és 4 óra között. Az első körzet a jaminai terület, ott a Mazán utca 18. szám alatt lehet elhelyezni ezeket az elektronikai hulladékokat, a másik leadási helyszín pedig a CsabaParknál lesz tájékoztatott Bereczki István üzemvezető.

A város önkormányzata rendeletben szabályozza a köztisztasági feladatokat – mondta el megkeresésünkre Nagy Ferenc alpolgármester. Nyomatékosította, hogy a lomtalanítás elsősorban a lakosságot segíti, de fontos, hogy csak olyan lomot tegyenek ki a lakók, amelyet a cég munkatársai el tudnak szállítani.

– Hogyha olyan lomot tesznek ki, amely nem felel meg a feltételeknek, azt a Dareh nem fogja elszállítani. A közterület-felügyelet végigjárja  az utcákat, és ahol úgy látja, hogy veszélyes anyagot tettek ki, azt visszaviteti a tulajdonoshoz. Az illegálisan lerakott hulladékokat pedig sajnos a város költségére, tehát valamennyiünk költségére kell elszállítani  tette  hozzá  Nagy  Ferenc.

A lomtalanításkor kihelyezett hulladék a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonát képezi, melynek eltulajdonítása hatósági eljárást vonhat maga után.

További programok »

FEL