Semmelweis 200 - az Anyák megmentőjére emlékeztek

2018. november 8. 14:32 | Gyemendi Réka

Semmelweis 200 címmel rendeztek képzőművészeti kiállítást a Csabagyöngye Kulturális Központban Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából november 7-én, szerdán. 

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Mitykó György, a Csabagyöngye Kulturális Központ kiállításszervezője. Elmondta: idén Semmelweis emlékévet ünneplünk, ezért ehhez kapcsolódva rendezték meg a kiállítást. Habár az orvos július 1-én született, mégis ezen a napon emlékeztek rá.

– 249 évvel ezelőtt, 1769 november 7-én kelt Mária Terézia azon rendelete, amely megalapozva a magyar orvosi oktatást, elrendelte a hazai, orvosi kar létrehozását a Nagyszombati Egyetemen. Kiváló gyógyítókat választott maga köré, például Gerard van Swietent, aki a magyar orvos-professzorok első nemzedékét nevelte ki – fogalmazott. 

Semmelweis Ignác munkásságáról elmondta: a századfordulóra alkult csak ki tanainak helyes értelmezése, ezért innentől beszélhetünk "Semmelweis-kultuszról".

– Orvos-géniuszra emlékezünk, akinek munkássága nyomán vált jobbá, biztonságosabbá a világ – emelte ki. – Ahogyan az avantgard művészek megteremtették a figuralitás és az absztrakt közötti egyensúlyt, most úgy képez Semmelweis Ignác szellemisége hidat a kiállításra beérkezett alkotások között – összegzett.

 

Mancz Fatime Dóra -Basium

 

A kiállítást Kárpátiné Tölgyesi Ágnes, a Békés Megyei Központi Kórház Orvosi Könyvtárának vezetője nyitotta meg, aki egy időutazásra hívta a vendégeket, mely során felidézte Semmelweis Ignác életének főbb mozzanatait.

A tárlaton az alkotások széles spektrumával találkozhatnak a látogatók, amelyet december 31-ig tekinthetnek meg az Ártériumban.

 

Séllei-Andruska Anna -

 

További programok »

Kultúra

Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakájához

Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakája elnevezésű országos programsorozathoz. Az evangélikus nagytemplomban Alföldi Csaba adott hangversenyt, melynek első darabja Kovács Szilárd Intrada című műve az ország több mint 50 orgonáján egyszerre csendült fel.
12:03
FEL