Semmelweis 200 – az Anyák megmentőjére emlékeztek

Semmelweis 200 címmel rendeztek képzőművészeti kiállítást a Csabagyöngye Kulturális Központban Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából november 7-én, szerdán. 

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Mitykó György, a Csabagyöngye Kulturális Központ kiállításszervezője. Elmondta: idén Semmelweis emlékévet ünneplünk, ezért ehhez kapcsolódva rendezték meg a kiállítást. Habár az orvos július 1-én született, mégis ezen a napon emlékeztek rá.

– 249 évvel ezelőtt, 1769 november 7-én kelt Mária Terézia azon rendelete, amely megalapozva a magyar orvosi oktatást, elrendelte a hazai, orvosi kar létrehozását a Nagyszombati Egyetemen. Kiváló gyógyítókat választott maga köré, például Gerard van Swietent, aki a magyar orvos-professzorok első nemzedékét nevelte ki – fogalmazott. 

Semmelweis Ignác munkásságáról elmondta: a századfordulóra alkult csak ki tanainak helyes értelmezése, ezért innentől beszélhetünk “Semmelweis-kultuszról”.

– Orvos-géniuszra emlékezünk, akinek munkássága nyomán vált jobbá, biztonságosabbá a világ – emelte ki. – Ahogyan az avantgard művészek megteremtették a figuralitás és az absztrakt közötti egyensúlyt, most úgy képez Semmelweis Ignác szellemisége hidat a kiállításra beérkezett alkotások között – összegzett.

 

Mancz Fatime Dóra -Basium

 

A kiállítást Kárpátiné Tölgyesi Ágnes, a Békés Megyei Központi Kórház Orvosi Könyvtárának vezetője nyitotta meg, aki egy időutazásra hívta a vendégeket, mely során felidézte Semmelweis Ignác életének főbb mozzanatait.

A tárlaton az alkotások széles spektrumával találkozhatnak a látogatók, amelyet december 31-ig tekinthetnek meg az Ártériumban.

 

Séllei-Andruska Anna – “Törékeny burokban, múló idő…” I.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,