Segítség a családoknak - a „Gyed Extra”

2019. július 13. 07:21 | behir

A családok támogatását szolgálja a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj és a gyermekgondozást segítő ellátás is, melyek meghatározott esetben egyidejűleg is folyósíthatók.

 A „GYED EXTRA” körébe tartozó kedvező lehetőség, hogy a szülő a különböző korú gyermekei jogán a csecsemőgondozási díjat, a gyermekgondozási díjat, a gyermekgondozást segítő ellátást, a gyermeknevelési támogatást akár egyidejűleg is igénybe veheti. Lényeges szabály azonban, hogy a különböző korú gyermekek után járó ellátások kizárólag az egyik szülő részére állapíthatók meg. Például, ha az édesanya idősebb gyermeke után gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozást segítő ellátásban részesül, újszülött gyermekére tekintettel csecsemőgondozási díjra is jogosulttá válhat.

 

A GYED melletti korlátlan munkavállalással megnyílt a lehetőség arra, hogy az apák is gyermekgondozási díjat vegyenek igénybe, úgy, hogy közben a munkavégzésük alapján munkabérben is részesülhetnek. Azokban a családokban tehát, amelyekben az anya jövedelme alapján alacsonyabb összegű GYED-re válna jogosulttá vagy egyáltalán nem szerezne jogosultságot, a magasabb összegű ellátás érdekében érdemes lehet az ellátást az apának igényelnie.

 

A GYED összege főszabály szerint az átlagjövedelem 70 százaléka, havonta maximum bruttó 208.600 forint, amely jóval kedvezőbb, mint a 28.500 forint összegű  gyermekgondozást segítő ellátás.

 

A felsőfokú tanulmányokat végző és családalapításra vágyó fiatalok élethelyzetének könnyítése érdekében az elmúlt évben kedvező változás történt az úgynevezett diplomás GYED esetében. Az ellátás a gyermek születésének napjától - a gyermek 1 éves kora helyett - már a gyermek 2 éves koráig kerülhet megállapításra. Összege havonta  104.300 forint, a mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató esetén pedig 136.500 forint.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

FEL