Segítség a bántalmazottaknak: Meghallgató és Terápiás Központ nyílt Gyulán

2023. február 21. 18:56 | Vincze Attila

Meghallgató és Terápiás Központ nyílt hétfőn Gyulán. Az intézmény az ötödik ilyen központ Magyarországon, a régió gyermekeinek és fiataljainak nyújt majd segítséget. Az új épület az Európában már bizonyított izlandi Barnahus-modell alapján valósult meg.

Modern, de egyúttal nyugodt és biztonságos körülmények várják mostantól azokat a gyermekeket Gyulán, akiket valamilyen fizikai, lelki vagy szexuális bántalmazás ért. Az Országos Gyermekvédelmi Szolgálat hétfőn nyitotta meg a Békés Megyei Meghallgató és Terápiás Központját a városban, amely az országban már az ötödik ilyen típusú intézmény. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója kiemelte, hogy az izlandi Barnahus-modellt honosították meg itthon is, amely Európa számos pontján bizonyított korábban.

– Olyan körülményeket kell teremtenünk gyermekvédelmi szakemberekként, amelyeket el tud fogadni a nyomozóhatóság, hogy hiteles bizonyítékként szolgáljon az a tanúvallomás, amit az adott bántalmazott gyermek tesz – szögezte le. 

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere emlékeztetett, hogy egy-egy kihallgatás vagy tanúvallomás a felnőtteknek is komoly próbatételt jelent, nemhogy egy gyermek számára, így különösen fontos, hogy azt megfelelő körülmények között tegyék meg.

– Egy kicsi gyermeknek nagyon nem mindegy, hogy egy rideg tárgyalóteremben vizslató, sokszor ellenséges tekintetek kereszttüzében kell újból és újból elmesélnie azokat a szörnyűségeket, amin átment, vagy pedig ezt szakemberek által jólt átgondoltan megteremtett környezetben teheti meg – fogalmazott.

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a parlament 2021-ben módosította az 1997-ben elfogadott gyermekvédelmi törvényt, többek között azért, hogy a terápiás központok megfelelően működhessenek.

– Itt mindenféle kiváló szakember együtt tud dolgozni, mint például ügyészek, bírák, ügyvédek, gyámügyi szakemberek és főleg olyanok, akik át tudják a gyerekeket segíteni a nehézségeken azért, hogy őszinte vallomást tudjanak tenni – részletezte. 

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a gyermekvédelemre nagyobb szükség van, mint valaha, mindenképpen meg kell védeni a gyermekeket, de a bántalmazáson átesetteknek azonnali segítségre van szükségük, ezt szolgálják a gyulaihoz hasonló terápiás központok is.

– Nem akarjuk azt, hogy több meghallgatáson essen át egy gyermek, hanem lehetőség szerint az ő komfortérzetét abban a nagyon nehéz szituációban emeljük a maximumra, próbáljuk meg egy kihallgatás során azokat a technikai eszközöket alkalmazni, amellyel nem kell olyan helyzetbe hozni őt, hogy kétszer kelljen neki ugyanarról nyilatkoznia – húzta alá.

A résztvevők az új intézményt szalagátvágással adták át, illetve egyúttal meg is áldották az épületet.

További programok »

Gyula

Harmadjára rendezik Gyulán a Tűzoltó Csillagtúrát

Az XXIV. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrát május 9-12. között Gyulán tartják. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón jártunk, ahol elhangzottak az esemény részletei, valamint színes programkínálata. Gyula városa harmadjára házigazdája ennek szakmai, családi lánglovag-összejövetelnek.
2024. április 23. 16:24
FEL