Segítség a bajban: Egy éve nyitott meg a Békéscsabai Áldozatsegítő Központ

2024. március 27. 18:04 | Vincze Attila

Működésének egy éves évfordulója alkalmából értékelte a Békéscsabai Áldozatsegítő Központ munkáját Vörös Ferenc Békés vármegyei rendőrfőkapitány, valamint Király Nóra, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa szerdán. A szakmai egyeztetésen kiderült, hogy a tavalyi évben 550 sértett vette igénybe az áldozatsegítő rendszert Békés vármegyében.

A Békés Vármegyei Kormányhivatalban tartott tájékoztatón Békés vármegye rendőr-főkapitánya elmondta, hogy a rendőrség számára nemcsak az a fontos, hogy gyorsan, hatékonyan feltárjon egy-egy ügyet, hanem az is, hogy a sértettek, áldozatok terheit enyhítse. Vörös Ferenc megjegyezte, hogy az Áldozatsegítő Központ megnyitása előtt egy rövid ideig Áldozatsegítő Pont működött a vármegyei rendőr-főkapitányság épületében. Felidézte, hogy a sértettek már akkor is szakszerű segítséget kaptak, azonban a központ megnyitása óta még hatékonyabbá vált a munkavégzés.

– Elmondható, hogy Békés vármegyében nagyon kevés bűncselekmény történik, vagyis biztonságban élünk itt. Mindazonáltal a tavalyi évben ismertté vált 4300 körüli bűncselekmény áldozatai közül mintegy 550 sértett volt az, aki igénybe vette valamilyen módon vagy legalábbis úgy nyilatkozott, hogy igénybe kívánja venni az áldozatsegítő rendszert – fogalmazott. 

 

 

Az Igazságügyi Minisztérium miniszteri megbízottja hangsúlyozta, néhány héttel ezelőtt adták át a tizennegyedik Áldozatsegítő Központot az országban, a cél pedig az, hogy 2025-ig minden vármegyében legyen ilyen intézmény. Király Nóra hozzátette, a szerdai napon több vármegyei szervezettel folytattak szakmai egyeztetést a kormányhivatalban, értékelvén az elmúlt egy év munkáját. 

– Fantasztikus az a munka, ami itt zajlik, hiszen nagyon komoly együttműködések köttettek az elmúlt egy évben és az itt dolgozó, elhivatott kollégák mindent megtesznek annak érdekében, hogy akinek segítségre van szüksége, az megkapja akár az anyagi, akár a lelki segítséget – részletezte.

A miniszteri megbízott a tájékoztatót követően személyesen is meglátogatta a tavaly márciusban megnyílt Békéscsabai Áldozatsegítő Központot.

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
2024. május 20. 15:11
FEL