Segítő kezet nyújtanak a fedél nélkülieknek

2015. november 3. 14:03 | Mikóczy Erika

– Nagyon jó a kaja, nagyon jó ebbe’ a hidegbe' Nagyon jól lehet pihenni, meg fürödni is lehet, és utána bemenni a melegre… Szóval nagyon jó! – mondja a hajléktalanszállón pihenő Szuróka Béla.

Meleg étellel, orvosi ellátással, tisztálkodási lehetőséggel is igyekeznek gondoskodni a békéscsabai hajléktalanszálló lakóiról. Ezen kívül az intézmény szociális munkásai is egész évben járják a várost, hogy például ügyintézésben is segítséget nyújtsanak a fedél nélkül élőknek. November elsejével megkezdődött az ellátó szolgálatban a téli krízisidőszak, ekkortól még több a feladata a szakembereknek.

– Ekkor az utcai szociális munkások este hat és tíz óra között mindig, de délután is több időt vannak kint az utcán a kliensek között. Felkutatják, felkeresik azokat, akiknek nincs úgymond végleges szállásuk kint az utcán, hanem a tereken, padokon alszanak. Szerencsére ebből most elég kevés van. Őket ellátják takaróval, ágyneművel, mindennel, hogy megóvják a téli megfagyástól. Illetve próbálják rábeszélni őket arra, hogy jöjjenek ki a nappali melegedőre, illetve vegyék igénybe a hajléktalanok átmeneti szállását – mondja Pataki Erzsébet, a Békéscsabai Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Központ intézményvezetője.

Az intézmény pályázati források segítségével több éve biztosít hideg élelmiszercsomagot is, amelyet kivisznek a közterületen tartózkodóknak, illetve úgynevezett teajáratot is tartanak este hat és tíz óra között.

Hasonló szolgálatot több civil szervezet is teljesít Békéscsabán. Az Egyensúly AE Egyesület például korábban szintén felkereste az utcákon élőket, három éve azonban már nincs erre pályázati forrásuk. Ennek ellenére a város hajléktalanszállójával, szociális munkásaival, illetve más szervezetekkel továbbra is együttműködnek.

– A téli időszakban, amikor nagyon-nagyon hideg van, akkor mi is osztunk ingyen ételt. Több száz meleg ételt szoktunk ilyenkor szétosztani, ugyanúgy, mint a Baptista Szeretetszolgálat vagy az evangélikusok. Volt, hogy kapcsolódtunk egymáshoz, segítettük egymást ezekben az adományosztásokban – tudtuk meg Schriffertné Lócskai Henriettől, az Egyensúly AE Egyesület Egyensúly Házának vezetőjétől.

A szakemberek remélik, hogy a szállásokon nyújtott ellátásukon kívül közösségi programjaikkal is hozzájárulnak ahhoz, hogy a hontalanok otthonos környezetben vészelhessék át a telet. A krízisidőszak egészen április végéig tart.

Zsíros András

FEL