Sarkadon vágtáztak

2016. május 2. 16:10 | behir.hu

Harminckettedik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Szabadidős Amatőr Fogathajtó Versenyt Sarkadon, amelyhez hetedszer kapcsolódott a Magyar Nemzeti Vágta első előfutama.

A sarkadi megmérettetésen tizenhárom település lovasai és lovaik indultak. A versenyzők, nemcsak a régióból, hanem még határon túlról is jöttek. 

- Ez nemcsak Sarkadot, hanem a térség lakosságát is megmozgatja és Békés megyében a legnagyobb majális program, úgyhogy nagy jelentőséggel bír ez a rendezvény – emelte ki dr. Mokán István polgármester.

A színes programok a kilátogatók tetszését is elnyerték.

- Nagyon jól érzem magam, nagyon magas szintű a rendezés, nagyon szépek a lovak és a verseny is nagyon kiváló volt – árulta el Nagy János, aki harmadik alkalommal jött el a vágtára feleségével.

Nagyon sok lófajta volt ott az indulók között. Nóniuszok, lipicai mének és magyar félvérek is szerepeltek a megmérettetésen.

- Sarkad hetedik éve rendezi meg a Nemzeti Vágta első futamát, minden évben itt kezdődik az előfutamok megmérettetése mellette nemzetközi amatőr fogathajtó versenyt is rendezünk. harminchárom fogathajtónk van, és tizenhárom településünk nevezett a vágtára – mondta el Váczi Erzsébet versenyigazgató.

A Sarkadi Vágta futamai két körösek voltak, 1100 métert kellett megtenniük a zsokéknak és lovaiknak. A futamból az első három helyezett kvalifikálta magát a nemzeti vágtára. A sarkadi verseny szoros küzdelmet hozott, amelyen végül Polyák Nikolett diadalmaskodott Kövesdi Zsoltot megelőzve. Az ezüstérmes helyen befutó lovas összességében elégedett volt a második pozícióval, bízik abban, hogy szeptemberben akár a döntő is összejöhet számára.

- Most versenyzek harmadik éve a vágtán, ami nagyon tetszik, szerelmes lettem belé, nagyon szeretnék döntőbe kerülni az idén az a terv. Jövőre, ha minden igaz, akkor Monacónak is kiscsikója lesz, én is elmegyek egy kicsit pihenni, úgyhogy az idén odarakjuk magunkat – értékelt a sarkadi győztes.

A Nemzeti Vágta döntőjét szeptember 16. és 18. között rendezik Budapesten a Hősök terén.
 

FEL