Rubin és Ludovika is megjelent a Szentendrei Skanezben

2023. szeptember 21. 09:58 | Such Tamás

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum a múlt szombaton ismét az ország különböző pontjairól érkező tájházakat, hagyományőrző egyesületeket látta vendégül. A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága a békéscsabai Molnárházat is meghívta a kulturális rendezvényre. A program a malmokat és a malmokhoz kapcsolódó tevékenységeket állította középpontba.

– Egy 500 négyzetméteres portára települtünk ki, ahol két 200 éves nádfedeles épület is volt – mondja Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör vezetője. – A rendezvényt a csabai Strapce (szőlőfürt) citerazenekar muzsikája indította el. A gyerekprogramok a Malomparádé köré csoportosultak, itt búzaválogatás, zsákvarrogatás zajlott, és lehetett malomtotózni is.

 

A Szentendrei Skanzenben – Forrás: Mácsai Sándor

Mácsai Sándor és a Strapce – Forrás: Mácsai Sándor

 

Hozzáteszi, a megyei könyvtár A szürke ló esete című robotizált malommesét hozta el. Természetesen volt könyvtárogató is, amely Vidd és olvasd! jeligével működött. A következő etapban az Ókörös Trió lépett a deszkákra. A szomszédban Malomszimultán Emődi Gyula nemzetközi sakkmesterrel. Kora délután csabai kolbászkóstoló volt, Knyihárikum néven – Knyihár Mihálytól.

– A rendezvény a malomhoz, gabonához, búzához, kenyérhez kapcsolódott – folytatja. – Mi azonban csavartunk egyet a képleten, és elvittünk Horváth-Mácsai Levente és a gabonasiklóit is: Rubint és Ludovikát - ezáltal megnyílt a szabadtéri siklósimogató is. A következő etap a Mindennapi kenyerünk című könyv bemutatója volt. Azt követően az egyik épület pincéjében Harangozó Imre előadását lehetett megtekinteni.

 

Galéria

 

Ami továbbá érdekes volt, hogy a néprajzkutató egyik tanítványa, Nemczov Anna is jelen volt, majd később csatlakozott Pribojszki Ferihez, az Ókörös Trió egyik oszloposához. De ezt a formációt már Starý Vodának, azaz Öreg Víznek hívták.

A programot Békéscsaba önkormányzata, a Békés Megyei Könyvtár, a Meseház, a Munkácsy Mihály Múzeum, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a békéscsabai szlovák közösségek képviselői mellett a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága is támogatta.

További programok »

Itthon

Szárnyakat bontottak a Karácsonyi Angyalok, várják az adományokat

Bonnyai Sándor idén is felhívással fordul azokhoz, akik szeretnének segíteni a rászorulókon, és szeretnék, ha mindenkinek jutna ajándék az ünnepen. A Karácsonyi Angyalok elnevezésű gyűjtőakcióról beszélgetett vele a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.
12:48
FEL