Röplapok, plakátok és ’56-os megyetérkép a könyvtárban

Az olvasók képeit történeteit is várják.

 

Röplapok, plakátok, aprónyomtatványok, az 1950-es évek gyermekkönyvei és különleges térkép is látható azon a kiállításon, amely csütörtökön délután nyílt meg a Békés Megyei Könyvtár első emeleti aulájában az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseiből.

– 1956-ra emlékezve arra gondoltunk, hogy nem műsort szervezünk, nem szépirodalmi szövegek előadásával emlékezünk, hanem – a könyvtár lényegéből adódóan – dokumentumokat gyűjtünk össze 1956-ról. Ezek között vannak röplapok, plakátok, vannak képek, rövid szövegek, amelyekkel felidézhetjük, milyen lehetett akkor az élet, de ott vannak az ötvenes évek gyermekkönyvei és a korabeli újságok másolatai is. Október 23-tól naponta meg lehet majd nézni az aktuálisan 60 évvel azelőtti újságot, érdemes lesz belepillantani és nemcsak az idősebbeknek – ajánlotta a jelenlevők figyelmébe a kiállítást Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója.

Emellett újdonságként, a folyosón elhelyezett számítógépeken eredeti dokumentumokat, illetve az azok felhasználásával készült prezentációkat tekinthetnek meg az érdeklődők. Készült egy google térkép is, amely a Békés megye területén található ’56-os emlékhelyeket, emlékműveket, emléktáblákat mutatja be. Ezen lehet keresni települések szerint, meg lehet nézni a szobrok, alkotások fotóit, és tájékozódni lehet a rövid szövegekből is.

– Mindenkit arra kérünk, hogyha hiányosságot észlel, szóljon a könyvtárban, ha pedig hoz képet, leírást, történetet, kiegészítjük vele ezt a térképet – mondta Rakonczás Szilvia.

A tárlat alkalmas arra, hogy történelem órákat tartsanak ott a forradalom és szabadságharc történéseiről, de arra is, hogy szüleinkkel, nagyszüleinkkel együtt nézzük meg és idézzük fel az ötvenes évek korszakát.

Megosztás:

Címke: , ,