Röplabda: Újabb sikerével döntős a BRSE – galériával

2023. április 16. 19:50 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsaba 3-0-ra nyert a Szent Benedek Röplabda Akadémia együttesét a női röplabda Extraliga elődöntőjének harmadik mérkőzésén. Tóth Gábor együttese ugyanilyen arányban nyerte a párharcot és bejutott a fináléba, ahol az előző szezonhoz hasonlóan a Vasas Óbuda lesz az ellenfél.

SWIETELSKY-BÉKÉSCSABA–SZENT BENEDEK RÖPLABDA AKADÉMIA 3:0 (18, 23, 12)
Extraliga-elődöntő, 3. mérkőzés, Békéscsaba, 1010 néző. Vezette: Bátkai-Nagy, Árpás
BRSE: Drpa 16, Vasileva 11, Bodnár 8, Aktas 10, Mosher 5, Bagyinka 2. Csere: Molcsányi (libero), Karhu 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.
SZBRA: Vacsi, Jankovic 10, Boshankova 3, Nacsa-Pekárik 6, Herbin-Baker 5, Pérez Ramos 7. Csere: Fáth, Balogh (liberók), Stijepic 5, Dimitric, Szerényi, Koleva 1, Michalewicz, Orosz 1. Vezetőedző: Kristian Michailov.
A párharc végeredménye: 3–0 a Békéscsaba javára.

A csabai együttes két ötszettes siker után azzal a céllal fogadta riválisát, hogy egy győzelemmel lezárja a párharcot. Tóth Gábor továbbra sem számíthatott Pintér Andreára, így ezúttal is Lia Mosher játszott, a vendégeknél pedig a szerdai összecsapáshoz képest Jelena Jankovic volt ott a kezdő sípszó pillanatában a pályán Slavina Koleva helyett.

A BRSE kezdett jobban és magabiztosan játszott, de a vendégek sem akartak leszakadni riválisuktól. A meccs leghosszabb labdamenetét 15-13-nál a fürediek nyerték, de a Csaba két ponttal válaszolt, így a vendégek mestere Kristian Michailov időt kért. Úgy tűnt, hogy a házigazda eldönti a szett sorsát, de a Szent Benedek csakúgy, mint az előző két mérkőzésen, most sem adta fel és visszajött a szetthajrá előtt (20-18). A következő percekben azonban csak a csabaiak szerzetek pontokat, az első szettlabdát pedig Ceyda Aktas értékesítette (25-18).

A térfélcserét követően villámrajtot vett a BRSE és pillanatok alatt ötpontos előnyre tett szert (7-2). A vendégek bolgár vezetőedzője időt kért, ez pedig jót is tett, játékosai felzárkóztak, majd a vezetést is átvették (11-12). Feljavult a csabai védekezés, Bodnár Dorottya és Lia Mosher is blokkból villant, így újra a hazai alakulat állt jobban (17-13). A fürediek az előző szetthez hasonlóan visszaküzdötték magukat, azonban a hajrában jött egy nyitásrontás, majd az egyetlen szettlabdát Ralitsa Vasileva váltotta pontra, ezzel szinte el is döntve a meccset és a párharcot (25-23).

 

(Fotó: Imre György)

(Fotó: Imre György)

 

A harmadik szett elején még tartotta magát a Balaton-parti gárda, de hazai csapat folyamatosan felőrölte az ellenállást. Ceyda Aktas két kiváló ejtése és Ralitsa Vasileva két ásza már azt mutatta, hogy míg a csabaiak élvezik a játékot, addig a fürediek már nem hisznek a fordításban (18-10). A különbség tíz pont fölé is nőtt, majd a végén Vasileva egy szerencsés ásszal értékesítette az első mérkőzéslabdát (25-12).

A Békéscsaba 3-0-ra nyert és ugyanilyen arányban nyerte az összesítést, de az ez eredmény nem tükrözi azt, hogy a Szent Benedek Röplabda Akadémia helytállt és megnehezítette ellenfele dolgát. Tóth Gábor együttese bejutott a fináléba, ahol ezúttal is a Vasas Óbuda lesz, amely hasonló arányban múlta felül a Fatum Nyíregyházát. A döntős első mérkőzését április 28-án, pénteken 17.30-tól a fővárosban játsszák majd.

 

Így látták a vezetőedzők

 

 

Tóth Gábor: Ez egy folyamatnak a része volt. Kétszer kikapni 3:2-re, egyszer nyert helyzetből, egyszer hazai pályán, ezt nem könnyű feldolgozni, hiszen hiába profi játékosok, mégiscsak emberekről van szó. Abban biztos voltam, hogy az első szett nem fog könnyen indulni és ez be is jött, de annak ellenére, hogy türelmetlenek és pontatlanok voltunk, átlendültünk a nehéz helyzeteken a jó nyitásoknak köszönhetően. Innentől kezdve azt éreztem, hogy valami megtört a Fürednél, és ezt kíméletlenül kihasználtuk. Gratulálok a csapatnak, rövid párharcnak tűnt, de mégsem volt az, nagyon nehéz volt!”

Kristian Michailov: Gratulálok a Békéscsabának a döntőhöz! Ellenfelünk megérdemelte a sikert, főleg a mai meccsen, amikor egyértelműen jobb volt a játék minden elemében. Ennél jobb teljesítményre vagyunk képesek.

 

Galéria

 

A Swietelsky-Békéscsaba-Szent Benedek mérkőzést kedden 21 órától láthatják felvételről a 7.Tv-n, de az összecsapás visszanézhető a behir.hu Youtube-csatornáján is!

További programok »

FEL