Röplabda CEV Kupa: Több mint kétórás csatában nyert a BRSE

2019. február 7. 20:08 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsaba 3-2-re győzött a francia Saint Raphael gárdája ellen a női röplabda CEV Kupa negyeddöntőjében.

 

 

 

 

Swietelsky-BRSE – Saint Raphael (francia) 3:2 (23, –18, –24, 24, 10)

Női CEV-kupa negyeddöntő, 1. mérkőzés, Békéscsaba, 1700 néző. V: Danilidu (görög), Popovic (szerb).

BRSE: Bokan 19, Bodnár 2, Perovic 26, Ivanovic 17, S. Medic 13, Tálas 3. Csere: Molcsányi (liberó), Mlinar 2, Szpin, Fábián, Szedmák, Bodovics 5. Vezetőedző: Paul Bogdan.

ST. RAPHAEL: Abrhamova 18, Goliat 15, Abbott 14, Rolfzen 15, Valentin 3, Drobnakova 8. Csere: Dekuekelaire (liberó), Viggars 2, Mollinger, Coulter 1. Vezetőedző: Giulio Cesare Bregoli.

Az eredmény alakulása. I. játszma: 8:4, 16:14, 21:19, 24:23. II. játszma: 5:8, 14:16, 16:21, 18:24. III. játszma: 8:4, 13:16, 20:21, 24:22. IV. játszma: 7:8, 16:13, 21:19, 24:22. V. játszma: 5:2, 8:5, 12:7, 14:9.

A csabai gárda először harcolhatja ki az elődöntőt a CEV Kupában, ennek megfelelően szépen megtelt a városi sportcsarnok a történelmi találkozóra. Az összecsapásra a jövő kiválóságai is ellátogattak, hiszen csütörtökön a megnyitóval elkezdődött az V-VI. korcsoportos röplabdások országos diákolimpiai döntője.

Kiváló hangulatban, egy Bokan-bombával és egy Bodnár-ásszal kezdődött az összecsapás, de a vendégek gyorsan egalizáltak. Pár pillanattal később mégis a vendégek mestere, Giulio Cesare Bregoli kért időt először (5-3). A házigazda ennek ellenére mégis jobban folytatta, Tálas meglepetéspontja után négy pont volt a különbség (11-7). Nikoleta Perovic első remek megmozdulását követően újra az olasz edző szólította magához csapatát (13-8). A franciák egy kétes játékvezetői ítélet után zárkóztak, de a rossz hazai megoldások is indokolták Paul Bogdan első időkérését (13-11). Nem játszott hibátlanul a házigazda, de Perovic ászának is köszönhetően tartotta az előnyt (18-15). A vendégek főként jó nyitásaikkal okoztak zavart és a hajrához közelítve kiegyenlítettek, így a hazai mester másodszor is megszakította a játékot (19-19). A kisebb hullámvölgyet Bokan törte meg egy parkettaszaggató bombával, majd a kiélezett csata közben pedig Perovic fejjel (!) volt eredményes (23-21). Ksenija Ivanovic három szettlabdához juttatta csapatát, majd a harmadikat éppen ő értékesítette, ezzel vezetést szerzett a BRSE (25-23).

 

Hiábavaló zárkózás után francia egyenlítés

 

A második szettet egy maratoni labdamenet vezette fel, amit Sofija Medic blokkja zárt le. A vendégek 3-2-nél először vezettek az összecsapáson, sőt, az első szettben is jól játszó Amber Rolfzen ászával két pontos fórt szerzett a francia bajnokság 6. helyezettje (4-6). A számos légióst felvonultató vendégeknél a szlovák Drobnakova is csatlakozott a pontgyártáshoz (8-11). A BRSE ha nem is első szándékból befejezett támadásokkal, de zárkózott, így Rouison mester kért időt először (11-12). A mérkőzés legszebb labdamenetét ugyan a francia gárda nyerte, de Bodovics Hanna duplája már egyenlítést eredményezett (16-16). Ezt momentumot nem sikerült kihasználni, a házigazda többet hibázott, így Paul Bogdan kért időt (16-19). A csabai vezetőedző hiába cserélt többet is, a fordítás nem sikerült, Abrahamova jó nyitásaival egyenlített a Saint Raphael (18-25)

 

Kiélezett csatában többet rontott a BRSE

 

A harmadik felvonást Lucija Mlinar és Ksenija Ivanovic határozott megoldásokkal nyitotta (4-2). A franciák kétszer is reklamáltak a bizonytalannak tűnő görög játékvezetőnél, de ezt hiába tették, hárompontos hátránynál kellett időt kérnie a vendégek edzőjének (6-3). Bregoli egy sárga lapot is kireklamált magának, de Ivanovic egy blokkal válaszolt, majd Tálas egy újabb bombával sokkolta a riválist (8-4). Kissé váratlanul, de újabb hazai hibák jöttek, Medic és Mlinar rontott, így egalizált a Saint Raphael, sőt, Goliat ütése után már Paul Bogdan kért időt (10-11). Hullámzó volt a hazaiak játéka, a vendégek pedig minden hibát megbosszultak (13-16). Tanja Bokan állt a sereg élére és úgy tűnt a hazai együttes kikászálódik a kisebb gödörből (18-18). Kiélezett hajrá kezdődött, felváltva vezettek a csapatok, Ivanovic ejtése nagy eksztázist okozott a lelátón (22-21). Medic ütése hozott a konyhára két szettlabdát, de Abrahamova kiegyenlített (24-24). Majd Tálas kétszer Ivanovic felé osztotta a labdát, a montenegrói játékos azonban mindkétszer elrontotta a helyzetét, így a franciák örülhettek a létfontosságú második szettgyőzelemnek (24-26).

 

Elképesztő izgalmak után jöhetett a döntő szett

 

A negyedik szettet is a vendégek kezdték jobban, Bokan támadásaival azonban a házigazda tartotta a lépést (4-5). Helyenként úgy tűnt, a franciáknak szinte minden sikerül, és a legreménytelenebb helyzetben is rendre jó döntést hoznak (7-9). Ivanovic próbált javítani az előző szett végén elkövetett hibái után és jobb százalékkal dolgozott a támadásoknál. A franciák nem adták ki a kezükből az irányítást, így újra Bogdan mester kért időt (8-11). Medic szervái mögött visszakúszott a meccsbe a Csaba, így pillanatokkal később már a francia edző hívta magához lányait (12-12). A hazaiak új életet leheltek magukba és a közönségbe, így újra esély nyílt az egyenlítésre (19-16). A szoros véghajrá szinte borítékolható volt, Bokan ütésével már csak két pont hiányzott a BRSE-nek az egyenlítéshez (23-21). Az előző szetthez hasonlóan két szettlabdát hárított a Saint Raphael, de újított a BRSE és Perovic révén kiegyenlítette a meccs állását (26-24).

 

Az elsöprő Perovic jelentette a különbséget

 

Jól nyitotta a döntő szettet a BRSE, hiszen az első három pontot a házigazda szerezte. A vendégeket az amerikai Abbott tartotta meccsben a felvonás elején, majd újra a játékvezető került fókuszba, ezúttal a vendégeket segítve (5-4). A csabaiakat ez nem zavarta, két jó megoldás után időkérésre kényszerítették ellenfelüket. Perovic ekkor ritkán hibázott, így négyre nőtt a különbség (10-6). A blokk is feljavult, így közel került a győzelem (13-8). A házigazda öt meccslabdát harcolt ki, az elsőt hárították a franciák, de Bogdan mester időkérése után Tanja Bokan lezárta a több mint kétórás meccset (15-10).

A BRSE 3-2-re nyert és megőrizte az esélyét a továbbjutásra. A visszavágót február 13-án rendezik Franciaországban.

A mérkőzést pénteken 21 órától felvételről teljes egészében láthatják a 7.Tv-n. A találkozó összefoglalóját a pénteki 19 órától kezdődő híradóban és a hétfőn, 20.20-tól startoló Kezdőkörben is megmutatjuk.

 

További programok »

FEL