Röplabda: Előny a bajnoki címvédőnél

2018. május 1. 19:07 | Kovács Dávid

A Magyar Kupa finálé visszavágóját rendezik a bajnokság döntőjében, ugyanis a címvédő BRSE a Nyíregyháza ellen hajt az újabb elsőségre. A döntő első mérkőzésén kétórás csatát vívtak a csapatok, ahol a négyszeres aranyérmes Lucia Fresco kiváló játékának is köszönhetően 3-1-re diadalmaskodott és előnyt szerzett a párharcban.

 

 

Női Extraliga, döntő, 1. mérkőzés:

LINAMAR-BRSE - FATUM NYÍREGYHÁZA 3-1 (20, -20, 23, 19)

 

A hazai együttesből ezúttal Lucija Mlinar betegség miatt hiányzott, helyére Glemboczki Zóra került a kezdőcsapatba. A finálé első két pontját a vendégek szerezték, majd Bodnár helyezte el az első hazai egységet. Összességében jobban kezdett a kupagyőztes, amely gyorsan négypontos fórra tett szert, többek között Valdez ászával és egy véleményes játékvezetői ítélettel (4:8). A hazaiak is válaszoltak, a centerek remeklésével már időkérésre is késztették Hollósy Lászlót, a nyírségiek mesterét (8:9). Ez sem segített, egy újabb Bodnár-akcióval először a vezetést is átvette a címvédő (11:10). Sőt, két labdamenettel később már másodszor rendelte magához lányait a nyíregyházi edző, miután hárompontos hátrányba került együttese. A házigazdában Lucia Fresco megállíthatatlannak tűnt, de Dobi is csatlakozott az argentin ütőhöz, így biztosnak tűnő előnnyel menetelt a hajrá felé a címvédő (20:15). A vendégek fogadójátéka nem állt össze, amit ki is használt Kormos Mihály csapata. A csabaiak szakmai igazgatója egy nyírségi ászt követően azért időt kért, megelőzve a vendégek felzárkózási terveit (23:19). Egy újabb Fresco-ütés után csabai szettlabda következett, Ksenija Ivanovic pedig értékesítette a következő labdát, így csabai vezetés állt az eredményjelzőn (25:20).

 

Visszaeső hazai fogadás, javuló Nyíregyháza

 

A második játékot is a trónkövetelő nyitotta jobban, Maticék ezúttal az első három egységnek örülhettek, de gyorsan jött az egyenlítés (3:3). A vezetést azonban nem sikerült átvenni, miután Frescóval szemben jött egy blokk, majd Francesco is áttett egy labdát másodikra, így Kormos Mihály formálhatott „T” betűt a kezeivel (4:8). Ekkor a nyitásfogadás nem ment csabai oldalon, így tekintélyes előnyre tett szert a Fatum (4:11). A címvédő cserélt is, Koseková helyére Petrenkó jött feladó posztra, míg Glemboczkit Ludmán Réka váltotta. A hazaiak nem tudtak mit kezdeni a nyírségi szervákkal, így újra csabai időkérés következhetett (10:17). A visszatérő Glemboczki ugyan két jó megoldással is jelentkezett, de Fernandez és Matic is válaszolt a másik oldalról (15:21). A nyírségieket Valdez juttatta hat szettlabdához, amelyek közül a harmadikat váltotta sikerre a Fatum, így összejött az egyenlítés (20:25).

 

Kiélezett csata, újra előnyben a BRSE

 

A harmadik játékrész Ivanovic és Fresco bravúrjaival kezdődött, a csapatok váltott vezetéssel haladtak az elején (5:4). Mindkét gárda igyekezett csökkenteni a hibák számát, egymást húzták előre a csapatok (8:9). Fresco újra belendült, Hollósy László pedig kétpontos hátrányban időt is kért (11:9). Gyorsan elfogyott a csabai előny, Kalotai Zsófia akcióját követően már Kormos Mihály hívta magához az övéit (12:12). A meccs legjobb labdamenetét a Nyíregyháza nyerte, nagy mentések után Fernandez zárta le a pontot. Ennek ellenére megint a vendégek mestere kért időt Fresco és Ivanovic bombái után (17:15). Kettőt is cserélt a nyírségi gárda, ez arra volt elég, hogy meccsben maradt a kupagyőztes (21:19). A BRSE Koseková ászával négy szettlabdához jutott, de három nyírségi egység után Kormos Mihálynak időt kellett kérnie. Ez be is jött egy mintaszerű támadást Ivanovic zárt le, így újra a címvédő volt előnyben (25:23).

 

Extázisból jött a hazai siker

 

A negyedik felvonást újra Fresco jó ütései vezették fel, de a vendégek gyorsan eszméltek, átvették a vezetést, Kormos Mihály pedig időt is kért (4:7). A hazaiaknál megint visszaesett a fogadójáték, amit az ellenfél könyörtelenül kihasznált. Négypontos hátrányból pillanatok alatt egyenlített a címvédő Glemboczki vezetésével, majd a BRSE vissza is vette az előnyt (9:8). A csabaiak ifjú ütője két ászt is átküldött, így Hollósy László rövid időn belül kétszer is időt kért (11:8). Úgy tűnt a Fatum nem tud belenyúlni a meccsbe, a hazaiak extázisban játszottak, közel kétezer drukker biztatása mellett (17:9). Óriási lendülettel játszott a hazai gárda, egymást múlták felül a csabai játékosok. A Nyíregyháza ugyan próbált zárkózni, de Fresco ihletett formában röplabdázott (22:16). A házigazda Ivanovic ütésével hat meccslabdához jutott, a másodikat pedig a meccs legjobbja, Fresco értékesítette (25:19).

A címvédő 1-1 után megnyerte a legszorosabb játszmát, majd kétséget sem hagyott afelől, hogy ki a jobb ezen az estén. A BRSE 1-0-ra vezet az egyik fél harmadik győzelméig tartó fináléban. A párharc második összecsapását pénteken, a nyírségiek otthonában rendezik.

 

További programok »

FEL