Roma holokauszt: A megbocsátás hozhat gyógyulást

2019. augusztus 2. 14:14 | Varga Diána

A gyűlölet nem válogat és nem ismer határokat, ennek a megnyilvánulása a roma holokauszt – fogalmazott a békési megemlékezésen a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszójának igazgatója.

Abdul Ádám kiemelte: ez a tragédia nem csak a cigányságé és a zsidóké, hanem a magyaroké is, a három nemzet vesztesége, fájdalma és emlékezete közös. Rámutatott: ebben a kérdésben nem vehetünk fel köztes álláspontot: a gyilkos eszmét gyűlölnünk, az azt képviselő embert azonban - Jézus tanítása szerint - szeretnünk kell, annak ellenére is, ha nem értünk egyet vele. A missziós igazgató a megbocsátás fontosságát hangsúlyozva arról is beszélt, hogy próbáljuk meg megtalálni az értékeket, a jót azokban is, akik vétenek ellenünk, hiszen együtt többre vagyunk képesek.

Békés városa testközelből élte meg a II. világháború és a holokauszt borzalmait, a békési cigányok elpusztítása a kevés, de szomorú háborús esemény egyike volt – fogalmazott Kálmán Tibor, a település alpolgármestere. Arra emlékeztetett, hogy ezeket az embereket nemzetiségük miatt fosztották meg emberségüktől, családok szakadtak szét ebben az időszakban. Az alpolgármester jelezte: a jelenben az a feladatunk, hogy emlékeztessünk a múlt hibáira, hogy azok a későbbiekben többé már ne történhessenek meg.

 

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Békésen. Fotó: 7.TV/Kugyelka Attila

További programok »

Itthon

Kibővítették és korszerűsítették a több mint 80 éves Galbácskerti Óvodát Gyulán

A gyulai Galbácskerti Óvoda egy évig tartó felújítása befejeződött, és a járvány miatti korlátozások feloldása után ünnepélyesen is átadták a megújult épületet pénteken. A gyulai önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból 170 millió forintos támogatást nyert a Törökzugi és a Galbácskerti Óvodák fejlesztésére. Az utóbbi épület esett át a nagyobb változáson, mivel két csoportszobával bővítették, a meglévőeket pedig összenyitották, hogy nagyobb helye legyen a gyerekeknek.
13:28
FEL