Robottraktort fejlesztettek ki Japánban

Pilóta nélkül dolgozó, tablettel irányítható traktorokat fejlesztettek ki Japánban. Ezeknek a robottraktoroknak két típusa van: az egyik önműködően, vezető nélkül képes dolgozni a földeken, a másik változat pedig minimális emberi munkaerő használatával, automatikusan működik.

A” Robot Tractor” elnevezésű járművek  beállítása egy kisméretű tablet segítségével hajtható végre. Ez lehetővé teszi azt is, hogy egyszerre akár két traktort is működtessenek a gazdák, mivel amikor éppen olyan járművet irányítanak, amelyben szükség van vezetőre, a tablet segítségével maguk mellé rendelhetik az önműködő traktort.

A híradások szerint Japánban az önműködő robottraktorok mellett úgynevezett „automatikus traktorokat” is bevezetnek a piacra. Ezek jellegzetessége, hogy működésükhöz már szükség van minimális emberi munkaerőre is.

Az úgynevezett „Auto Mode”, vagyis automatikus üzemmód használatával a traktor képes automatikusan, vagyis önállan megfordulni, megállni, illetve végrehajtani a fordulatokat. A lineáris üzemmód használatakor viszont bizonyos manővereket, mint például a megfordulást, kézzel kell végrehajtani,. A helymeghatározáshoz a traktorok két globális navigációs műholdat, valamint egy bázisállomás adatait használják.

A traktorokat érzékelőkkel és biztonsági lámpákkal látták el, hogy az önálló működés közben biztonságosak legyen a jármű közelében tartózkodó emberek számára. Létrehoztak továbbá egy „vészleállás” gombot is a vezérlőtáblákon.

 

Forrás: agrárszektor.hu

 

Megosztás:

Címke: , ,