Robotméhek segíthetik a beporzást

2017. február 23. 19:33 | Busi Ottó

Japán kutatóknak sikerült olyan rovarméretű drónokat létrehozniuk, amik helyettesíthetik, vagy legalábbis segíthetnek a mézelő méheknek, írja a TheVerge. Egyelőre még csak laboratóriumi körülmények között működnek.

Kávé, napraforgó, kakaóbab, alma, körte, hagyma, sárgarépa, repce, uborka - csak pár olyan élelmiszer és haszonnövény, amelyek számára elengedhetetlenek a beporzó rovarok. Az amerikai gazdaságnak például 15 milliárd dollár értékű haszonnövényt poroznak be. A méhpopuláció viszont a klímaváltozás, a növényvédő szerek és különböző betegségek miatt egyre csökken világszerte, ezen segíthet a japánok találmánya.

A mini-drón 4x4 centiméteres, állati szőr van az alján, illetve speciális, ragadós gél, ami lehetővé teszi a pollenek összegyűjtését és lerakását. Viszont egyelőre még csak kézzel irányítható és nem tesztelték a szabadban, de legalább a laborban jól vizsgázott. A cél az, hogy idővel mesterséges intelligencia, GPS és nagy-felbontású kamerák segítségével teljesen önműködők legyenek.

Nem ez volt egyébként az első robotméh, amit létrehoztak. 2013-ban a Harvard egyetem kutató készítették el a RoboBee-t, ami képes volt repülni és statikus elektromosság segítségével leszállni bármilyen sima felületre.

forrás: index.hu / fotó: Eijiro Miyako (Chem)

További programok »

Mezőgazdaság

Folytatódik a zümmögés – most a napraforgóról gyűjtenek a méhek

A napraforgómézhez gyűjtenek most a méhek Magyarországon. Békés vármegyében is sok a szotyolaföld, amit most ellepnek a beporzók. Habár a napraforgóméz nem tartozik a legnépszerűbbek közé, de mégis főzéshez, sütéshez és ízesítéshez is kiváló, de sokan magában is szeretik a kellemes íze miatt.
2024. július 13. 14:14
FEL