A ribizlit, népiesebb nevén a ribiszkét sokan kedvelik. A különleges megjelenésű, savanykás ízű bogyóiról, kedvező élettani hatásairól is ismert gyümölcsöt érdemes több formában fogyasztani. Felhasználható például joghurtok, süteménykrémek, levesek, mártások ízesítésére, ám ahogyan ezt mondani szokták, a határ a csillagos ég
A piros termésű ribizli inkább nyersen az igaz, míg a sötét bogyójú változatokból kiváló üdítőital vagy akár házi bor készülhet – olvasható ezen a honlapon!
Ribizli, az antioxidáns bomba
A ribizlinek két típusát ismerjük Európában: a pirosat és a feketét. A fekete ribizli kevésbé ismert, pedig már a középkorban is kedvelt gyógynövény volt, ám jellegzetes íze miatt kevésbé kedvelik.
A piros gyümölcsöt és sötétebb típusát gyakran használták fájó izmok kezelésére, az orvostudomány is bizonyította gyógyító erejét. Segít eltávolítani az ízületekben lerakódott kristályokat, vagyis köszvény és fáradtságérzet ellen is jó. A fekete ribizli levelének magas a flavonoid- és a procianidin-tartalma. A gyümölcs a C-vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat tartalmaz. Magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek a neurodermatitisz kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. A levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztható magas vérnyomás, vesebaj esetén is – írja a femina.hu.
A piros ribizli a csontok és a fogak egészségét segíti, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig véd a skorbut ellen. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel a bélperisztaltikára is jó hatással van, mivel megindítja a bélmozgást. A ribizliből készült olaj kifejezetten érzékeny bőrűeknek ajánlott. A bogyós gyümölcs magja olyan zsiradékot tartalmaz, amely nagyon hasonlít a bőrünkben találhatóhoz. Mivel a bőr zsírtartalma folyamatosan változik, ingadozik, könnyen fel tudja venni, és gyorsan be is tudja építeni ezeket a növényi zsiradékokat. A ribizliolaj megnyugtatja az érzékeny bőrt, ápolja a száraz, érdes részeket, és csillapítja a viszketést.
A fekete ribizli kevés helyen tud megélni, így sokszor külföldről érkezik meg a boltokba ez a gyümölcs. Szezonja júliustól, októberig tart, ekkor érdemes vásárolni, mivel anyagilag is ilyenkor a legkedvezőbb – fogalmazta meg a netamin.hu. A gyümölcs sötét lila állapotában érett. Amennyiben az íze nem nyerte el a tetszésünket, érdemes sütésnél, főzésnél felhasználni, mint például gyümölcssalátákhoz, gyümölcslevesekhez, süteményekhez.
Azt mondják, hogy a ribizlik esetében nincs átmenet, vagy utálni vagy imádni lehet. Én a második csoporthoz tartozom, nyersen is kifejezetten szeretem, ám a kedvencem a sajttortás változatom, amit bárki eltud készíteni.
Ribiszkés cukormenetes sajttorta
A krémhez:
- 600 g ribizli
- 4 lapzselatin
- ízlés szerinti mennyiség édesítőszerből
- 200 g mascarpone
- 180 ml habtejszín
- fél citrom facsart leve
- ízlés szerinti mennyiség édesítőszerből /ha valaki ragaszkodik a hagyományos ízekhez, akkor mindenképpen porcukor/
- 1 ek vaníliaőrlemény
- 1 kis üveg vaníliaaroma
Tésztához
- 12 dk liszt
- 8 dkg darált keksz
- 4 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg margarin
- 2 tojás
- csipet só
- 1 kk vaníliaőrlemény
- ízlés szerinti mennyiség édesítőszerből
Elkészítés
1. Első lépés a tészta összeállítása. A száraz alapanyagokat elkeverem habverővel. A szobahőmérsékletű margarint elmorzsolom az így kapott száraz hozzávalóval, ha ez megvan jöhet a tojás, és a vaníliaaroma. Ezt is jól összegyúrom, majd becsomagolom (hogy ne száradjon ki a tészta) és negyed órára hűtőbe teszem.
2. Kiveszem a hűtőből a tésztát, kinyújtom s egy jól kivajazott piteformába helyezem. Zsírpapírt teszek a felületére sütőbabot szórok rá, hogy a tészta a sütés hatására ne puffadjon fel, és megmaradjon a szép piteforma. Így sütöm 15 percig. Utána kiveszem leveszem a nehezéket, tövább sütöm pirulásig.
3. Ha megvan, hagyom kihűlni a tésztát.
4. A krém összeállítása a következő lépés. A lapzselatint hideg vízbe áztatom, addig a habtejszínt felverem, jöhet az édesítőszer, vaníliaaroma, fél citrom facsart leve, majd a mascarpone. Miután a krém összeállt, beleszórom a ribizli adagunk negyedét, és a kihűlt tésztára öntöm. Ha lehet egy estére bent hagyom a hűtőben.
5. Másnap következik a gyümölcszselé. Egy kis főzőedénybe öntöm a ribizlit, édesítőszert, minimális vízet engedek rá. Jöhet a két csomag tortazselé, amit az előírásoknak megfelelően felfőzök. Ha a gyümölcskészítmény széle elkezd zselésedni a tortára egyengetem a közepétől kezdve.
6. Kihűlve lehet szeletelni, tálalni és fogyasztani.