Rézműves remekek: tisztelet a honfoglaló ősök előtt

2022. december 1. 09:15 | Vincze Attila

Megnyílt a Békés Megyei Népművészeti Egyesület Rézangyalok szakkörének kiállítása szerdán, a mezőmegyeri Arany János Művelődési Házban. A nagyívű tárlat a honfoglaláskori motívumokkal díszített tarisznyáktól kezdve, az Árpád-kori kardokon át, napjainkig kalauzolja el a látogatókat.

A kiállítást a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nyugalmazott igazgatóhelyettese nyitotta meg. Medgyesi Pál beszédében elmondta: nagy örömmel látja, hogy az ősi honfoglaláskori, középkori motívumok, amelyek a régészeti leleteken fellelhetőek, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület rézműves szakkörének alkotásain újjáélednek. Mint fogalmazott, ez azért is óriási dolog, mert a magyarság múltját képezik, vagyis a mi örökségünket is egyben. Hozzátette: régre visszanyúló kapcsolata van Szedlják István szakkörvezetővel, akivel egy íjászkörben tevékenykedik, így sokszor segített az alkotóknak a hiteles motívumok megtalálásában is. 

– El tudom képzelni, hogy milyen érzés lehet, amikor egy ilyen komolyabb tárgy elkészül, és az alkotója büszke magára, hogy ezt meg tudta csinálni. Másrészt viszont ezek a motívumok nagyon sokszor hordoznak mondanivalót is, de ha más nem, mégiscsak egy ősi, akár szkíta vagy honfoglaláskori motívumról beszélünk, ami a múltunk része és ezt nem szabad elfelejteni – hangsúlyozta.

Szedlják István kiemelte, hogy ezúttal 12 alkotó munkáit – köztük a tarsolylemezekkel díszített tarisznyákat – tekinthetik meg a látogatók a helyszínen. Az egyesület szakkörvezetője arról is beszélt: annak ellenére, hogy nem egy könnyű "szakmáról" van szó, sokan érdeklődnek a rézművesség iránt.

– A Békés Megyei Népművészeti Egyesületnél van egy állandó szakköröm, ahol általában hétfői napokon bárki jöhet, elsősorban felnőttek. Akiket érdekel a dolog, megmutatom nekik, és hogyha tetszik, akkor maradhatnak. Szerencsére sokan döntenek így, mert vannak nyári táborok, illetve hétvégi kétnapos rézműves foglalkozások is – magyarázta.

A Rézangyal szakkör kiállítása december 16-ig tekinthető meg a mezőmegyeri Arany János Művelődési Házban. 

Galéria

 

További programok »

FEL