Repülőhíd, utascsarnok – január második feléig még várnunk kell

2016. január 11. 13:36 | Mikóczy Erika

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikáció vezetője, Loppert Dániel tájékoztatása szerint a repülőhídnál hosszabb, a korábbi tervekben nem szereplő korlát megépítését írta elő a legutóbbi szemlén a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), ezért az Ihász utcai felüljárót várhatóan csak január közepe után használhatják a közlekedők. Az állomásépület utascsarnokát ugyancsak január második felében veheti birtokba az utazóközönség.

Az NKH előírása értelmében a Szabolcs utcai rámpánál lévő korlátot a töltés végéig kell meghosszabbítani. A megrendelt korlát-elemet azonban kapacitáshiány miatt csak januárban tudják legyártani. Az Ihász utcai felüljárót, vagy közismert nevén repülőhidat ezért csak az új előírás szerint meghosszabbított korlát felszerelése, azaz január közepe után adhatjuk át.

Az állomásépület utascsarnokában a pénztárak biztonsági berendezései nem készültek el hiánytalanul időre. A szükséges eszközök beszerzése, beépítése után a csarnokot a tervek szerint szintén január második felében vehetik majd birtokba az utasok. 

Loppert Dánieltől megtudtuk azt is, hogy 160 km/h sebességű közlekedés akkor lesz lehetséges a csabai vonalon, ha elkészül az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer, ennek telepítése jelenleg még folyamatban van.

– A békéscsabai állomás átépítésével a kulturált utazás feltételeinek a megteremtése volt cél a felújított felvételi épülettel, a peronaluljáró kiépítésével, a széles peronok kialakításával, a korszerű utas-tájékoztatás megteremtésével, a ráhordási feltételek javításával. Lehetségessé vált Murony és Békéscsaba között a kétvágányú közlekedés, ami jelentősen javítja a vonatok menetrendszerűségét, továbbá a kétvágányú állomásfej megépítésével megteremtettük a Békéscsaba – Lőkösháza közötti második vágány építésének feltételét – tette hozzá Loppert Dániel.

FEL