Mi lesz a repce árával?

2023. május 18. 07:11 | Csiffáry Zsuzsanna

A hazánkban zsugorodó vetésterület és a magas világpiaci készletek festette jövőkép elégé borús a repcepiac szempontjából. Az egy évvel ezelőtti csúcs óta 60 százalékkal esett a haszonnövény ára. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője számolt be a jelenlegi helyzetről.

Fórián Zoltán írásában nemrég arról számolt be, hogy a repceolaj ára a pálmaolajé alá esett az Európai Unióban. A folyamatos feldolgozás ellenére világszerte magasak a repcekészletek, ebből fakadóan senki nem akar vásárolni belőle, hiszen Európa, Kanada, Ausztrália is jól ellátott ilyen szempontból. Az üzemanyaggyártás terén sem keresik jelenleg (pedig a repce a biodízel-gyártás egyik alapanyaga – a szerk.). A szakértő szerint a reményt általában a kínaiak tartják életben, de jelenleg náluk is magasak a készletek. Mivel a repceolaj iránti kereslet körülbelül 70 százalékát a biodízel-előállítás teszi ki, a korlátozott kereslet miatt a következő hetekben is áresés várható.

Az Európai Unióban 6 millió hektárra becsülik a haszonnövény termőterületét, itt a repcetermés várhatóan 19,8 millió tonna lesz. A repce árának mérséklődése párhuzamba állítható a kőolaj árának egy éve tartó korrekciójával is. Ezt a fent említett erős üzemanyagcélú felhasználás okozza, de nem egyértelműen következik belőle, hogy ha elindul a felfelé az olaj ára, akkor azonnal magával húzza a repcéét is. Ennek oka a magas készletszint. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium a 2022/23-as időszakra a globális repcetermesztést 87,2 millió tonnára teszi, ez 17 százalékkal haladja meg az előző szezonban mért arányt. A globális export harmadával bővül, miközben a készletszint felével emelkedik ebben a szezonban.

Itthon 2022 őszén mintegy 186 ezer hektárra zsugorodott a repce magyarországi vetésterülete, ez utoljára 2012-ben volt ennyire alacsony. A magyar repce-külkereskedelem is ezt támasztja alá: az export csökken, az import emelkedik.

A szakértő szerint a globális árcsökkenések csak abban az esetben érhetnek véget, ha a kőolaj ára komoly fordulatot mutatna be, ezzel párhuzamosan az üzemanyag célú repcefeldolgozás megemelkedne. 

További programok »

Gazdaság

360 pályázat érkezett a Gabonáink Gyermekszemmel című felhívásra

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei igazgatósága idén is rajzpályázatot hirdetett “Gabonáink Gyermekszemmel” címmel. A felhívásra ezúttal rekordszámú, 360 alkotást küldtek be az óvodástól a középiskolás korosztályig a vármegye különböző településeiről. A rajzverseny eredményhirdetését pénteken délelőtt rendezték meg a Csabagyöngye Kulturális Központban.
2024. június 14. 14:24
FEL