Rendhagyó történelemórát tartottak a holokauszt 80 emlékév alkalmából

2024. április 16. 17:00 | Csiffáry Zsuzsanna

A Holokauszt 80 emlékév kapcsán szervezett helytörténeti sétát és rendhagyó történelemórát a gimnazistáknak a Békéscsabai Zsidó Hitközség.

A holokauszt 80 emlékév alkalmából a diákoknak tartottak előadást a Széchenyi-ligetben található zsinagógában. Lukácsné Moskovitz Tamara, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elöljárósági tagja elmondta, hogy a szervezet több részből álló programsorozattal készült erre a napra. Ennek része a rendkívüli történelemóra a zsinagógában. Hozzátette: a foglalkozást három részre osztották fel.

 

Kép: Behir.hu

 

– A program első részében bemutattuk a néhai békéscsabai zsidók életét, akik a város polgárosodásában jelentős szerepet játszottak. Így a történetek után a zsinagóga melletti temetőben rendeztünk sétát, ahol több, mint háromezer sír lelhető fel: többek között itt nyugszik a nyomdaalapító, zsidó származású Tevan Adolf, az első békéscsabai rabbi, Hirschfeld József, valamint Láng Ida. Felkerestük ezeket a sírokat is. Továbbá Komáromi István nyugalmazott iskolaigazgató és dr. Balogh  István, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem docense tartott előadást az 1940-es évek holokausztot érintő eseményeiről – fogalmazott Lukácsné Moskovitz Tamara. Az elöljárósági tag azt is elárulta a behir.hu-nak, hogy holokauszt-túlélők leszármazottjaként a családjáról is mesélt, a programot az emlékfal látogatásával zárták.

A diákok köréből többeket megszólított a rendezvény. 

– Először a holokausztról általános iskolában, történelemórán hallottam, de több filmet is láttam, például a Sorstalanságot, és a Schindler listáját. Úgy gondolom, hogy a történelemnek ez egy borzalmas szakasza, és a mai fiatalság hálás lehet azért, hogy nem kell hasonló körülményekhez hozzászoknia, ilyen igazságtalanságokon keresztül mennie – fogalmazott Vida András Barnabás

Bálint Réka kiemelte, hogy erre a napra emlékezni kell, nem szabad elfelejteni, hogy valaha megtörtént. 

 

Kép: Behir.hu

További programok »

FEL