Rendhagyó énekóra a Himnusz születésének 200. évfordulóján

2023. május 26. 13:40 | Fajó Attila

Rendhagyó énekórára gyűlt össze a gyulai diákság az Erkel Ferenc Művelődési Központban. A rendezvényen előadás hangzott el az európai nemzeti indulók főbb jellegzetességeiről, köztük a magyar himnuszról és annak stílusjegyeiről.

A Kölcsey Ferenc által írt Himnusz kétszáz éve keletkezett, 1823-ban, ennek a bicentenáriumát ünnepeljük 2023-ban. A gyulai születésű Erkel Ferenc pedig 1844-ben meg is zenésítette a művet, így jött létre hazánk nemzeti indulója, melyhez hasonlóan sok nép találta meg a saját himnuszát a XIX. század uralkodó eszméjének, a nacionalizmusnak hatására.

A rendhagyó énekóra előadója Dénes István, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész volt, aki zenei aláfestéssel színesítette és egyben magyarázta mondanivalóját, a színpadra felállított zongorán el is játszva az általa említett országok indulójának néhány taktusát.

– Érdemes megismerni a körülöttünk lévő országok himnuszait, sokat elárul a kultúrájukról és bennünket is segít elhelyezni itt Európában, valamint emeli az összetartozás, az európaiság érzését – mondta el a zongoraművész.

Perlaki Attila, a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium énektanára egy kilencedikes osztályt kísért el az eseményre. Mint mondta, fontos, hogy a gyerekek átitatódjanak a "nemzet imádságával", értsék és ismerjék annak egyedi szépségét és értékét.

– A helyes nemzeti identitás kialakulásának fontos állomása a magyar Himnusz elsajátítása – fogalmazott.

Galéria

További programok »

Gyula

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL