Rendhagyó énekórát tartott a biatorbágyi zenekar az Erkel Ferenc Emlékházban

2024. április 17. 16:41 | Csiffáry Zsuzsanna

A biatorbágyi Erkel Ferenc Kamarazenekar rendhagyó énekórát tartott általános iskolások számára szerdán délben Gyulán, az Erkel Ferenc Emlékházban. A program a felnőttek számára is sok érdekességet kínált. A Biatorbágy Hangja címet viselő együttes repertoárja a kora barokktól a XXI. századi zenéig minden művet magában foglal.

Szerdán rendhagyó énekórával készült a Biatorbágyat képviselő Erkel Ferenc Kamarazenekar, a gyulai Erkel Ferenc Emlékházban. Az eseményre az Implom József Általános Iskola közel 50 diákja látogatott el, ahol a zenekar egyik tagja kérdéseket tett fel a diákoknak, és jó válasz esetén csokival jutalmazta őket. 

A közel 4 évtizede működő zenekar a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola első évfolyamos hallgatóiból alakult. Az együttes első jelentős sikerét 1986-ban aratta, amikor I. díjat nyert a belga királyi család által Neerpeltben megrendezett kamarazenekari versenyen. 1988-ban a Fertődi Kastélyban Tátrai Vilmos tartott mesterkurzust a zenekar számára. Ugyanebben az évben Valenciában, a Fiatal Kamarazenekarok Fesztiváljának legjobb zenekarává választották őket. 1990-ben szintén ők nyerték a fesztivált. A zenekar repertoárja a kora barokktól a XXI. századi zenéig minden művet magában foglal.

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Több mint 20 mű ősbemutatója vagy magyarországi bemutatója fűződik nevükhöz. Európa számos országában, például Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Szlovéniában, Szlovákiában és Romániában turnéztak, több helyre rendszeresen visszatérnek vendégzenekarként. 2006-ban a Hungaroton felkérésére élő DVD felvételt készítettek Kelemen Barnabással és Kokas Katalinnal. Mozart összes hegedűre és zenekarra írt darabját vették fel két-két koncerten Budapesten, a Művészetek Palotájában.

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Bolyki András, a zenekar szervezője és brácsása elmondta, hogy 2020-ban az együttes elnyerte a Biatorbágy Hangja titulust. Hozzátette, hogy a zenéjükkel szeretnék közelebb hozni a klasszikus zenéhez a közönséget.

Kocsis János, tárlatvezető a Behir.hu-nak elmondta, hogy pár hónappal ezelőtt látogatta meg a gyulai intézményt az Erkel Ferenc Kamarazenekar egyik tagja aki megemlítette, hogy a kamarazenekarral látogatóba készülnek Erkel Ferenc szülőházába. A hosszas beszélgetés során felmerült a rendhagyó zeneóra, így közösen megegyeztek, hogy tartanak Gyulán egy ilyen zenei eseményt. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

További programok »

Kultúra

Kamarakiállítás Gyóni Géza munkásságáról

A Munkácsy Mihály Múzeum legújabb időszaki kiállítása a Békéscsabához szorosan kötődő Gyóni Géza munkásságát a költő személyes tárgyai mellett korabeli dokumentumok és fényképritkaságok segítségével mutatja be a látogatóközönségnek. 
2024. május 29. 17:08
FEL