Remény és szépség: Hennával a gyógyulásért

Nem hétköznapi módon igyekszik a lelkiekben is megerősíteni a daganatos megbetegedésekben szenvedőket és az azt túlélőket az a kezdeményezés, amely idén már Békéscsabán is gyökeret vert.

A Remény és szépség napját 10 éve indította útjára a CsillámVilág Kft. és mára országos mozgalommá nőtte ki magát, hiszen a főváros mellett Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Székesfehérváron, Szegeden és idén már második alkalommal Békéscsabán is megrendezték a Csabagyöngye Kulturális Központban. Egy-egy közös délutánon az önkéntes hennaművészek ingyenes hennakoronát készítenek a rákos betegeknek és túlélőknek a rákkal, illetve kemoterápiával összefüggő hajvesztés miatt.

Tóth Gabriella egy felkérés nyomán csatlakozott a mozgalomhoz és kezdte megszervezni a békéscsabai eseményeket. Mint mondta, családjában is volt rákos beteg, ezért hisz abban, hogy a pozitív szemlélet gyógyít, ezt pedig a hennán keresztül is el lehet érni.

– Vannak olyan érintettek, akik nem merik vállalni betegségüket, mert azt hiszik, hogy másként gondolkodunk róluk. Azok viszont, akik felvállalják mindezt, pozitív erőt adnak egymásnak, nekünk, azt közvetítve, hogy igenis érdemes élni, harcolni. Egy-egy alkalommal olyan emberekkel ismerkedhetem meg, akiktől lehet és érdemes tanulni – árulta el Tóth Gabriella, aki arról is beszélt, hogy a sikeres februári rendezvény után Békéscsabán is tovább folytatják a kezdeményezést, abban bízva, hogy még többen csatlakoznak hozzájuk.

A Gyomaendrődről érkezett Bíróné Szigetvári Editnél 2009-ben diagnosztizáltak mellrákot. Mint mondta, nem élte meg tragédiaként betegségét, ebben családja, környezete támogatása is sokat segített neki. 2010-ben egy teljes helyreállító műtétnek és az azt követő gyógyszeres kezelésnek köszönhetően ma már jól van.

– Mi, betegek beszélünk a rákról és nem tartjuk ezt annyira tragikusnak, mint ahogy azt sokan gondolják. Vannak olyan emberek, akiket mélyebben megérint a betegség, de olyanok is, akik ezt könnyebben veszik. Nem éltem meg tragikusan a helyzetet, de ez szemlélet kérdése. A mai napot is feltöltődésként, tapasztalásként veszem, hiszen szerettem volna kipróbálni, milyen lehet egy tetoválás – persze nem tartósan – fogalmazott kérdésünkre Edit.

A februári és májusi alkalmon túl idén még két rendezvényt szerveznek, Békéscsabán is: augusztus 10-én és november 9-én.

Megosztás:

Címke: , ,