Reklám a századfordulón: Ideggyengék Iglófüredre, sápkórosok Tenkére menjenek!

2021. május 9. 11:39 | behir

Az egészség fontosságát napjainkban látjuk leginkább, de tisztában volt ezzel a századforduló csabai polgára is. Éppen ezért igyekezett mindent megtenni, hogy törékeny egészségét megóvja. Egy súlyos betegség, egy hirtelen jött rosszullét pedig elég volt ahhoz, hogy az orvos azt javasolja, menjen valamely gyógy- vagy üdülőhelyre.

Na de milyen lehetőségei voltak egy csabai polgárnak? Ha tehetős volt és jól tudott németül, elmehetett például a stájerországi Gleichenberg-i gyógyhelyre is, ahol a gége- és légzőszervi betegséggel küzdők lélegezhettek fel a vasas gyógyvíz, fenyves gőzinhaláció és gyógyfürdő vétele után. „Elsőrangú kénes hévvizű gyógyfürdő” volt a budapesti Császárfürdő, amely már a római és török időkben is kedvelt hely volt, sőt, a „legmodernebb iszapfürdőkkel, pompás ásványvizes uszodákkal” szolgálta a gyógyulni vágyókat, 1906-től „hőlég-, szénsavas- és villamosvíz-fürdők” is elérhetők voltak a szolgáltatások között.

Külön kategóriát képeztek a hegyi gyógyfürdők. Ide tartozott Borszék, a fürdőigazgatóság kedvezményes utakat szervezett a településre. Ugyanígy az Iglódfüredi Vízgyógyintézet és nyaralótelep, amely „a fenyvesek közepette, pompás sétányokkal” várta Szepes megyében, a légzőszervi bántalmakban és ideggyengeségben szenvedőket, de „villanyos massage” is vehető volt.

Aki esetleg kevésbé vadregényes vidékre vágyott, az a közelebbi Tenkére is utazhatott. A Bihar vármegyei vasas fürdő a vérképzőszervi betegségekben, sápkórban, vérszegénységben, női idült betegségben szenvedőknek nyújtott enyhülést. A népszerű, Nagyvárad melletti Félixfürdő is kínálta szolgáltatásait, mint „Európa leggazdagabb kénes hévvíz-forrása”. Csúzos és köszvényes betegségre, csonttörés, ficam rehabilitációjára, bőrbajokra, női bajokra, „medencebeli sejtszövetlob és izzadmányok” kezelésére, máj-, epe-, és vesebajokra is jó volt.

Ezek között számos magánszanatórium is létezett. Így Pozsonyig is utazhattak a gyógyulni vágyók, ahol a Dr. Schlesinger-féle vízgyógyintézet és szanatóriumban vehettek kúrát. Közelebb pedig elérhető volt dr. Politzer Jakab nagyváradi gyógyintézete, ahol szintén kérhetők voltak a „villanyos gyógymódok”, „vibratiós massage”, a „soványító és hízlaló-kúra”, gyógyították az „idegességet”, szívbetegségeket is. Tájékoztató prospektussal pedig már akkor is minden intézmény szolgálhatott. Kedves egészségünkre!

Szalay Ágnes

További programok »

Itthon

Blahalouisiana a Stégen

A Blahalouisiana lépett szombat este a Csabagyöngye Stég fedélzetére. A közönség egyharmada a murin lejtett – igaz eleinte félgázzal –, a másik a Munkácsy-hídon és a Stéggel szembeni Peronon héderezett, valamint a maradék harmad pedig a belga-orosz meccset nézte otthonában.
09:05
FEL