Reggelivel várták a kerékpározókat Békéscsabán három helyszínen is

2022. szeptember 22. 10:15 | Szabó Judit

A békéscsabai önkormányzat ismét csatlakozott az európai autómentes naphoz. A szervezők a reggeli órákban három helyszínen bringás reggelivel készültek, délután a Szent István téren pedig bemutatókkal, korosztályonkénti ügyességi versenyekkel várják az érdeklődőket.

Az Európai Mobilitási Hét záróprogramja az autómentes nap, amelyet minden évben szeptember 22-én tartanak meg országosan. Békéscsabán egész napos programokkal készülnek a bringásoknak. A reggeli órákban a Korzó-, a Szent István téren és Lencsési úton a Körgátnál várták reggelivel azokat, akik kerékpárral indultak el útjukra. A reggeli szervezője elmondta, hogy hosszú évek óta kiemelten kezelik ezt a napot, de a résztvevők közül is sokan érkeznek céltudatosan. 

– Az érkezők tudják, hogy ha ma van az autómentes nap, akkor délután kerékpáros programok, este kerékpáros felvonulás is lesz. El is mondják, hogy ők napi szinten kerékpároznak akár nyolc-kilenc hónapon keresztül is. Látszik, hogy a hűvösebb szeptemberi idő ellenére, rengetegen kerékpároznak és használják ezt a közlekedési eszközt – fejtette ki Gyebnár Péter.

A Fenntartható Térségért Alapítvány elnöke úgy véli, hogy a kerékpározásnak közösségépítő hatása is van, hiszen a napi kerekezések során biztosan találkozunk tíz-tizenöt ismerőssel is, akivel esetleg még beszélünk is pár szót.

Fotó: behir.hu

A város alpolgármestere hangsúlyozta, hogy Békéscsabán van az ország egyik legforgalmasabb kerékpárútja.

– Ezt egy objektív mérés mutatta ki 2021-ben, amellyel megelőztük Debrecent, Székesfehérvárt és egyéb nagy városokat. Nap mint nap látjuk, hogy Békéscsabán mindenki biciklizik. A kerékpártárolók az utak tele vannak, ehhez természetesen az önkormányzat is több programmal próbál csatlakozni, akár kerékpárutak fejlesztésével – emelte ki Varga Tamás.

Hozzátette: az utóbbi években a kerékpárutak hálózata különböző pályázatoknak köszönhetően jelentősen bővült, jelenleg nyolcvan kilométernél tart. 

A rendezvény célja a környezettudatosság és az egészségesebb életmód elérése, valamint a levegő minőségének javítása. A bringás reggeli csomagban a résztvevők találhattak egy almát, egy üdítőt valamint egy, a Békéscsabai Szakképzési Centrum diákjai által frissen kisütött brióst.  

A délután folyamán a Szent István téren pedig bemutatókkal, korosztályonkénti ügyességi versenyekkel várják az érdeklődőket.

 

További programok »

FEL