Ragaszkodni a gyökerekhez, vagy elveszteni a harmonikus kapcsolatot

2017. szeptember 6. 20:03 | Zsíros András

A Békéscsabai Jókai Színházban pénteken lesz az idei évad első bemutatója, Tamási Áron Ősvigasztalás című drámáját Béres László állítja színpadra. Misztikus, rituális, balladisztikus, nehezen megfogható színdarabról van szó, amelyet a klasszikus dramaturgia eszközeivel nem is lehet mérni, éppen ezért a rendezésben kiemelt szerepet kap a zeneiség.

Komor hangulat uralja a színpadot, és súlyos kérdések feszülnek egymásnak Tamási Áron Ősvigasztalás című drámájában, ami bár az életbe vetett hitről, az újrakezdés lehetőségéről szól, mégis komoly erkölcsi dilemmába helyezi a szereplőket: Érdemes-e, szabad-e, kell-e, lehet-e egyáltalán a gyökereket otthagyni, azokat felszaggatni, és érdemes-e mindenáron kapaszkodni a múltunkhoz? – fogalmazta meg a főszereplő Csorja Ádám karakterét megformáló Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművész.

Az alaptéma szerint az ősi hagyományok elvetésével megszűnt az ember harmonikus kapcsolata a természettel. Ezt érzékeltetik az ősi pogány kultikus szertartások hangulatát idéző jelenetek.

A színház igazgatója, Seregi Zoltán szerint kellett némi bátorság ahhoz, hogy színpadra állítsák a darabot, hiszen a Tamási életműnek ez egy ritkán játszott része.

 

 

Mint mondta, nagyon nehéz darabról van szó, aminek sajátos nyelvezete,  dramaturgiája van. Ehhez a rendezőnek sajátos előadást kellett létrehoznia, ahol a költői, ám nehéz szövegek a táncokkal, énekekkel, zenével és a látványvilággal együttesen hoznak létre egy újfajta alkotást. Béres László ezt „szertartásjátéknak” fogalmazta meg, ahol a „rituális színház” keveredik a balladás jellegű expresszionizmussal. Hozzátette, ez ugyanakkor nem kell, hogy elijessze a nézőket. Az előadás „nehézsége” ugyanis szerinte nem jelenti azt, hogy nem lenne emészthető, szerethető.

Az 1924-ben írt drámát sokáig Tamási Áron is elveszettnek hitte, majdnem ötven évvel a megírása után került a nagyközönség elé. A darabot a bérletesek ráadásként nézhetik meg, hiszen Békéscsabán már hagyomány, hogy egy előadást ajándékba kapnak az évadban. A bemutató pénteken lesz a Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínház termében.

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL