Rablás miatt előzetesben vannak

2017. március 17. 10:45 | Mikóczy Erika

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette, súlyos testi sértés bűntettének kísérlete, valamint nagyobb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 50 éves szegedi férfi és felbujtói, egy 41 éves szegedi és egy 44 éves gyulai férfi előzetes letartóztatását.

A cselekmények elkövetésének idején a 44 éves gyulai gyanúsított rendszeresen járt a Gyulaváriban lakó későbbi sértetthez, így ismerte az anyagi helyzetét, tudta, hogy hol tartja a pénzét, illetve arról is tudomást szerzett, hogy 2016. december 30. napján dél körül nem lesz otthon. A gyulai férfi ezeket az információkat elmondta régi ismerősének, egy 44 éves szegedi férfinek, akivel megbeszélték, hogy a szegedi férfi ráveszi egyik ismerősét, hogy amíg a sértett az otthonától távol lesz, törjön be a lakásba.

A felbujtás hatására az 50 éves szegedi férfi 2016. december 30. napján délelőtt Szegedről Gyulaváriba utazott, és fényes nappal, 12-13 óra közötti időben betört a sértett Gyulavári, Széchenyi utcai házába, ahonnan 2.200.000 Ft készpénzt lopott el.

A betörés elkövetését követően a szegedi illetőségű felbujtó úgy gondolta, hogy a sértett lakásán – egy nemrégiben történt ingatlan adásvétel miatt – nagyobb összegű készpénz lehet, ezért ismételten rávette az 50 éves szegedi férfit egy újabb betörés elkövetésére. A gyanúsított két nap múlva, 2017. január 1-én hajnalban gépkocsival ismét Gyulaváriba utazott, 5-6 óra közötti időben bement a ház nyitott nyári konyhájába és a konyhaszekrényből magához vette a sértett pénztárcáját 100.000.-Ft készpénzzel együtt. A házban alvó sértett azonban felébredt a kutatás zajára és a nyári konyhába ment. A tetten ért gyanúsított egy feszítővassal fejen ütötte a sértettet, majd végigkutatta a lakóház helyiségeit, de nem talált több készpénzt, így 100.000 Ft-al menekült el a helyszínről.

Mindhárom gyanúsított büntetett előéletű, korábban főként vagyon elleni bűncselekmények, lopás, rablás és zsarolás elkövetése miatt voltak büntetve. A bűncselekményeket közvetlenül elkövető gyanúsított többszörös visszaeső, legutóbb 2016. március 8-án szabadult.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélyére tekintettel került sor, másrészt, mert megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén a még ki nem hallgatott tanúk befolyásolásával, vagy a még fel nem lelt tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével a büntetőeljárás sikerét veszélyeztetnék, illetőleg a bűnismétlés veszélye is fennállt. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottak előzetes eltartóztatását 30 napra elrendelte.

Forrás: Békés Megyei Főügyészség

További programok »

FEL