Pünkösdi szélforgókat készítettek a Meseházban

2023. május 21. 15:14 | Vincze Attila

Pünkösd alkalmából szélforgókészítésre invitálták az érdeklődőket szombaton Békéscsabán a Meseházban. A résztvevők a kézműves foglalkozások mellett pünkösdi kalácsot is kóstolhattak a helyszínen.

A Meseház vezetője a behir.hu megkeresésére elmondta, hogy a szombati rendezvény a már hagyományosnak mondható apáról fiúra programsorozat része volt. Veres Krisztina kiemelte, hogy ezek olyan alkalmak, amelyeken gyerekek és felnőttek közösen tudnak részt venni és együtt töltenek el egy-egy délutánt. Mint fogalmazott, az esemény hónapról hónapra ismétlődik, mindig az aktuális népszokásokhoz kapcsolódó kézműves tevékenységek jelennek meg a programokon, ezúttal a közelgő pünkösdhöz kapcsolódó hagyományok voltak terítéken. 

– A napsütéses, kicsit szeles időjáráshoz igazodva színes szélforgókat készítettünk, amelyeket teljesen hagyományos eszközökkel alkottunk meg. Az elkészült műveket a Meseház udvarán szúrtuk le a gyepre, így amikor jött egy szélroham, mindig forogtak a szélforgók – részletezte. 

Az eseményen három motívum jelent meg: a kalendáriumi részben a hagyományokról beszélgettek, a kézműves játszóház esetében a szélforgók elkészítése történt meg, végül a nagymama kamrájában pünkösdi kalácsot lehetett kóstolni. 

Veres Krisztina megjegyezte, hogy két hét múlva vasárnap, azaz június 4-én délután kettőtöl tartják az intézményben a gyermeknapot, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

További programok »

Kultúra

FEL