Pozitív kezdés várható az európai tőzsdéken

2020. április 27. 10:15 | behir.hu

Indexemelkedésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon. A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai tőzsdeindexek egy százalékot is meghaladó emelkedése várható a kereskedés hétfői kezdetén.

Az ázsiai tőzsdék erősödéssel indították el a hetet. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a japán vállalatok nélküli MSCI ázsiai gyűjtőindex egy százalékkal állt magasabban. Tokióban több mint 2,5 százalékkal erősödött a tőzsdeindex, a különböző sanghaji indexek egy százalék körüli nyereséget mutattak, a hongkongi és a szöuli indexek pedig 2 százalékosat.

Pénteken gyengültek az európai tőzsdeindexek. Csalódást keltett a befektetők körében az uniós tagállamok körében a gazdaságösztönző intézkedésekről és a járványvédelmi korlátozások felszámolásának a stratégiájáról rendezett videokonferencia eredménytelensége.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,12 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,10 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,52 százalékkal zárt alacsonyabban. Londonban 1,28 százalékkal csökkent az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,69 százalék, a párizsi CAC-40 1,30 százalék csökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést. Milánóban 0,89 százalék, Madridban 1,97 százalék indexcsökkenéssel zárt a tőzsde.

Az előttünk álló héten az amerikai, az euróövezeti és a japán jegybankok jelentenek be monetáris politikai döntést. A piacok masszív recesszióellenes intézkedéseket várnak a jegybankoktól. Emellett első negyedéves GDP-növekedési adatok jelennek meg az Egyesült Államokról és az euróövezetről, valamint a gazdasági aktivitás felmérésére alkalmas beszerzésimenedzser-indexeket publikálnak Kínáról, az euróövezetről. Folytatódnak az első negyedéves tőzsdei eredménybeszámolók: az egész ágazatok árfolyamalakulását befolyásolni képes vállalatok közül az amerikai Alphabet, Microsoft, Apple, Amazon és Facebook teszi közzé eredményeit, valamint éves előrejelzését a járványhatás tükrében.

Az olajár csökkenéssel kezdte a hetet az egyre gyengébb keresleti kilátások és a felhalmozott készletek nagysága miatt. A járványvédelmi korlátozások áprilisban 30 százalékkal vetették vissza az üzemanyagfogyasztást világszerte, miközben az olajtározók világszerte már csordultig teltek. Az OPEC és a nagyobb független olajtermelők által ígért termeléscsökkentés a Brent árát kevésbé vetette vissza, mint az amerikai WTI nyersolaj árát.

Az európai kereskedési idő kezdete előtt mintegy két órával a Brent nyersolaj ára 2,06 százalékkal állt alacsonyabban a hétfői globális kereskedelemben hordónként 24,30 dolláron, a WTI ára pedig 7,97 százalékkal 15,59 dollárra csökkent.

Az olajár az elmúlt hetet árcsökkenéssel zárta annak ellenére is, hogy a hét három utolsó napján ötven százalékkal felfelé korrigált a történelmi léptékű nagy zuhanás után. Az elmúlt hét a nyolcadik volt sorban egymás után, amit a világpiaci olajár veszteséggel fejezett be. Az amerikai WTI hétfő reggeli ára 74,6 százalékkal, a Brent ára pedig 63,3 százalékkal áll az év eleji alatt.

Az eurót 0,20 százalékkal jegyzik erősebben 1,0842 dolláron, az arany spot ára 0,44 százalékkal unciánként 1721,28 dollárra csökkent.

MTI

További programok »

FEL