Pirók jövevény: megszületett az első szürkemarha borjú

2021. november 10. 08:31 | behir.hu

Megkezdődött a magyar szürke szarvasmarhák idei ellési szezonja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepén. Az első, pirók színű bikaborjú november 2-án látta meg a napvilágot.

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepén a tenyésztehenek már kitőgyeltek, azaz hamarosan egymás után születnek majd a kisborjak  -írja a kmnp.hu. Az ellési szezon általában november elejétől február közepéig tart, de a legtöbb kisborjú november-decemberben jön a világra. Mint írják az idei ellési szezonban mintegy 200 borjút várnak a Sóstói Telepen.

A szakemberek elmondták, hogy a tenyészállatok még ezekben a napokban is kijárnak a legelőkre, így a rendszeres mozgás is biztosított számukra. A szürkemarhák szívósak, könnyen ellenek, ezért emberi beavatkozásra, segítségre csak nagyon ritkán van szükségük.

A borjak pirók, világos pirók, vagy sötét pirók színben jönnek a világra. Ez a vörösesbarna szín általában 6 hónapos korukra szürkévé változik, azaz kialakul a végleges, felnőttkori színezetük.

forrás: kmnp.hu

További programok »

Itthon

FEL