Közhírré tétetik! Az online csalásokra hívta fel a figyelmet a kisbíró a piacon

2024. február 10. 14:37 | Csiffáry Zsuzsanna

Idén 21. alkalommal szervezték meg az Európai Unió tagállamaiban a Biztonságos Internet Napot. Ennek kapcsán a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a békéscsabai piacon szervezett programot szerdán délelőtt, illetve szombaton reggel.

„Világhálón, interneten a királyfi nem jő fehér lovon, gyanús lehet, ha pénzt küldet, s a sors csap téged pofon! Érző lélek az ember mind, és a vágya hajtja, Jólétet, és gazdagságot egyre csak akarja. Észt is kapott- használja hát – a jóisten kegyéből, Ennyit szóltam, nem szólok már egyébről.”

Hallhatta minden járókelő a piacon szombat reggel, amit a hagyományőrző betyár, Lischka Gábor vőfély mondott. Az előadás az online csalások megelőzése érdekében mulatságos és hangulatos stílusban hívta fel a figyelmet az internetes csalások széles spektrumára. A rendőrség több fórumon felhívta a figyelmet a veszélyekre, ám ezzel az akcióval még közelebb akartak kerülni a lakossághoz. 

 

Kép: Bucsai Ákos/ Behir.hu

 

Telekné Furák Mónika, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a szerdai akciójuk sikeresnek bizonyult, mert a visszajelzések alapján többen is megjegyezték a nem szokványos figyelemfelhívás hasznosságát. Mint mondta, egyre többen esnek áldozatul a kiberbűnözésnek., felhívta a figyelmet arra, hogy az üzenetekben, SMS-ben, emailben, közösségi oldalakon csalnak ki legtöbbször különböző banki adatokat.

 

Kép: Bucsai Ákos/ Behir.hu

 

Nyomatékosította, hogy bármilyen gyanút is észlelünk, hívjuk fel saját pénzintézetünket annak érdekében, hogy meggyőződjünk arról, hogy nincs probléma a számlánkkal. Az is gyakori, hogy a kiberbűnözők hamis webáruházak üzemeltetésével próbálják átverni az embereket. Az is előfordul, hogy valótlan örökléssel vagy romantikus kapcsolatépítéssel próbálnak valakitől pénzt kicsalni. Telekné Furák Mónika hangsúlyozta, minden online felülethez óvatos gyanakvással álljunk. 

 

További programok »

Itthon

Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.
2024. február 25. 19:00
FEL