Petőfi életét mutatják be képeken a Lencsési Közösségi Házban

2023. január 26. 17:55 | Szabó Judit

A Lencsési Közösségi Ház ismét érdekes programmal készült az érdeklődőknek. A Petőfi 200 című kiállítást csütörtökön nyitották meg a közösségi ház aulájában.

Petőfi Sándor – a magyar géniusz – a szabadságharc meghatározó alakja, 200 éve született. A Lencsési Közösségi Ház elindított egy rendezvénysorozatot, melynek a harmadik állomása a mini Petőfi kiállítás. A tárlat szemléltetve mutatja be képekben Petőfi életét. A kiállítást Takács Péter nyitotta meg. 

– Petőfi egy példakép. A magyar és egyetemes irodalom egyik legnagyobb alakjáról beszélünk. Közel ezer verset írt meg, mindössze 26 évesen. Ezért is meg kell emlékeznünk róla. Ezen túl pedig a magyar történelem meghatározó alakja is volt – emelte ki, a Lencsési Közösségi Ház telephelyvezetője. 

A rendezvényen verssel működött közre Farkas Zoltánné nyugalmazott pedagógus, aki a Hazámban című költeményt szavalta el. Mint mondta, tagja a Természetjáró klubnak. Még a tavalyi év decemberében indultak el Petőfi nyomában Kiskőrösre és Kiskunfélegyházára, hogy közelebbről megismerjék a költő életét. 

– Amikor Petőfi nyomába indultunk, mind a két helyszínen láttuk, hogy évek szerint felsorolják a költő verseit és azt is, hogy hol írta ezeket. Ezt a verset elég fiatal korában 19 évesen, 1842-ben írta. Nagyon megfogott, ezért választottam – fogalmazott a nyugalmazott pedagógus. 

A tárlaton, a képek mellett található egy mini mellszobor is a költőről, valamint egy eredeti 1847-es kiadvány Petőfitől, melyet a Mezőberényi Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Muzeális Gyűjteménye adott kölcsön a kiállítás idejére.

A megnyitót a Kemény Gitárklub a Füstbe ment terv és a Nemzeti dal előadásával színesítette. 

Galéria

További programok »

Kultúra

Békés vármegye egyik legnagyobb mesélőjéről meséltek a Kupakban

Egyszer Schéner Mihály… címmel, a békéscsabai Meseház kihelyezett részlegében, a Kupak Sörözőben rendezték meg a World Storytelling Day-t, azaz a történetmesélés világnapját. Ezúttal nem a Mester történetei elevenedtek meg, hanem barátai, ismerősei, de leginkább a hódolói meséltek a medgyesegyházi születésű polihisztorról.
2023. március 21. 14:58
FEL