Pénteken nyit a megújult Szlovák Étterem

2022. január 20. 15:50 | Such Tamás

December 18-tól bő egy hónapig zárva volt a Szlovák Étterem. Az elmúlt időszakban jó néhány változás zajlott a Csabai Szlovák Kft. életében. Elsősorban tulajdonosváltás történt, amely egy bizonyos restaurációt is magával hozott a restaurant mindennapjaiban.

– Számos intézkedés és tevékenység történt az elmúlt időszakban az intézmény falai között – kezdte Csaponé Mesikov Melinda, a Szlovák Kultúra Háza ügyvezetője.

A csütörtöki sajtónyilvános rendezvényen többek között elhangzott, hogy arculatfrissítésen ment keresztül az étterem étlapja, azonfelül a belső terek is megújultak, továbbá egy új minitérrel, a gyereksarokkal is tágult az intézmény.

– Étlapunk egyrészt továbbra is a Békéscsabán élőkre és az alföldi szlovákságra jellemző tradicionális ételeket ajánlja, illetve az autentikus szlovákiai ételekkel is bővült a konyha kínálata – fűzte hozzá.

 

Csaponé Mesikov Melinda és Hollerné Racskó Erzsébet – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Kiemelte, az évszakokhoz, az idényjellegű és a csabai szokásokhoz alkalmazkodva időszakonként változó ételkínálattal állnak vendégeik rendelkezésére, akik minden hónapban megújult étlappal találkozhatnak.

– Hogy a nagyszüleink által készült ételek ízét, zamatát még hitelesebben adjuk vissza, együttműködünk a rimaszombati születésű, ám hat éve a városban élő Monika Laliovával – folytatta.

Érdekességként megemlítette, lesz egy szlovák „gyorstalpaló” is a szalvétákon. Például a „Jó napot!”, a „Kérek szépen!”, az „Éhes vagyok” stb.

Egy kis íncsiklandozó közbevetés: knédli, gőzön főtt gombóc (kakaóval megszórva), juhtúrós sztrapacska, brindzás haluska (az aznap reggel gyúrt tésztából; erős túróval és nem juhtúróval), kiszelyleves.

 

Monika Laliova – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

 – 1996 novemberében adták át az intézményt, amely megálmodója és első igazgatója István Anna volt – mondta Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke. – Anna úgy képzelte el, hogy a vállalkozás – az étterem és a panzió – üzemeltetése megteremti az itt folyó közösségi életet. Ez az elmúlt 25 évben részben sikerült.

Hozzáfűzte, a pandémia miatt azonban egyre nehezebbé vált a ház fenntartása. Elmondása szerint az Országos Szlovák Önkormányzat évek óta kereste a megoldást, hogy miképp tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy az intézmény működése egy hosszútávon fenntartható projekt legyen. Majd arra elhatározásra jutottak, hogy a legjobb elképzelés, ha megvásárolják a házat üzemeltető Kft.-t. A ház tulajdonjoga továbbra is a Csabai Szlovákok Szervezete tulajdonában áll.

– Az is célunk, hogy hozzájáruljunk a régió turisztikai kínálatához; a Gyula-Békéscsaba térsége kiemelt desztináció kínálatában fontos, hogy ott legyen az itt élő szlovákok által épített szellemi és gasztronómiai öröksége – fogalmazott.

 

Szlovák Étterem – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

További programok »

Itthon

FEL