Pénteken indul a Száraz November

2019. november 1. 14:57 | Hidvégi Dávid

Az idei Száraz November középpontjában az egyetemisták állnak. A kezdeményezés célja, hogy azok, akik heti rendszerességgel fogyasztanak alkoholt, egy hónapon keresztül maradjanak távol a szeszes italoktól.

Az egyetemisták körében divat az alkoholfogyasztás – mondja az egyik helyi hallgató, Sztancs József, aki egy felmérés alapján arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyetemisták csupán tíz százaléka nem iszik. Úgy véli, hogy közülük nem sokan tartják be a Száraz Novembert.

– Azért csatlakoznak kevesen a kezdeményezéshez, mert akkor kimaradnának a bulikból. Aki viszont betartja a Száraz Novembert, az sokkal motiváltabb, kipihentebb, mellesleg nem másnaposan megy be hallgatóként az órákra – fogalmazott Sztancs József.

A MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület elnöke kiemelte, hogy egy Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) kutatása szerint a felnőt lakosság körében a 19-26 évesek csupán 30 százaléka nem fogyaszt alkoholt. Mező Andrea hozzátette: a kampánnyal elsősorban azokat szeretnék megcélozni, akik hetente csak egyszer isznak szeszesitalt. A vezető hangsúlyozta: akiknél már kialakultak alkoholproblémák, azok hagyják ki a kezdeményezést, kivéve ha, szakember segítségét kéri.

A lényeg, hogy önszabályozással éljenek mindazok, akik a programban részt kívánnak venni. Megtapasztalhatják azt, hogy egy hónap alatt melyek azok az érzetek, amelyek egy alkoholmentességben felszínre kerülnének, jobban megismerik magukat. Megtapasztalhatják azt is, hogyan működnek ők alkohol nélkül – részletezte a behir.hu megkeresésére a szakember.

Az egyesület elnöke kiemelte, hogy azok, akik részt vettek a kezdeményezésben, a program végén leírhatják tapasztalataikat. A Száraz November után tavaly sokan pozitív változásokról számoltak be.

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
17:09
FEL