Jubileumi Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja, Gyulán

2019. augusztus 15. 19:25 | Gyemendi Réka

Idén 25. alkalommal rendezik meg a Dél-Alföld legnagyobb nemzetközi néptáncfesztiválját Gyulán, augusztus 15-18-án. Az idei, jubileumi fesztiválon 7 ország 16 néptáncegyüttese mutatkozik be.

A fesztivál négy napján minden a néptáncról és a népzenéről szól. A Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja a néptáncokat, népi énekeket mutatja be minőségi és hiteles, a hagyományokat szem előtt tartó produkciókkal, miközben arra is figyel, hogy az előadó-művészeti prezentálás mellett a népi viseletekkel, a népi játékokkal, a népi mesterségekkel is megismertessen – ismertette az Erkel Ferenc Kulturális Központ közleményében.

A fesztivál szándékaiban és felépítésében is eltér más hasonló eseményektől; a szervezők nem versenyeztetik a fellépőket, céljuk, hogy a táncegyüttesek, valamint a helyiek és a városban ilyenkor nagy számban tartózkodó turisták egyszerűen jól érezzék magukat. Ebben már a fellépések formái is segítenek, hiszen az együttesek a máshol tapasztalhatónál gyakrabban jelennek meg a város mindennapi életében. Az esti, színpadi produkciók mellett a sétálóutcán, a fürdőben, a piacon, a templomban, szóval a város mindennapi életében is felbukkannak.

Az idei, jubileumi fesztiválon 7 ország 16 néptáncegyüttese mutatkozik be, a magyarországiak mellett érkeznek fellépők Szerbiából, Romániából, Törökországból, Görögországból, de – a számunkra egzotikusnak számító – Kolumbiából és Hongkongból is. Utóbbiak magyar néptáncokat tanulnak, s mutatnak be Gyulán is. (A romániai és az egyik szerbiai csoport magyar nemzetiségű.) A fesztivál három estéjén (pénteken, szombaton és vasárnap) 20 órai kezdettel nagyszínpadi koreográfiájukat mutatják be az együttesek. Ezeket olyan különleges események vezetik fel, mint pénteken a résztvevő 16 tánccsoport zenés, táncos felvonulása, szombaton egy rendhagyó prímástalálkozó, ahol a magyar zenei élet különböző zenei műfajokat képviselő, kimagasló egyéniségei muzsikálnak együtt, vasárnap pedig Herczku Ágnes és zenésztársai koncertje.

A huszonötödik Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválján sem marad el a tisztelgés dr. Halmos Béla népzenekutató előtt, gyulai házánál és a Minden Magyarok Borai elnevezésű borest, aminek két vendég borásza a felvidéki Garam Mentéről érkezik.

A fesztivál központi helyszíne ebben az évben is a gyulai Várkert, de a fellépők napközben több alkalommal, a város több helyszínén is adnak műsorokat. Az esti színpadi produkciókat pénteken és szombaton táncházak követik majd.


A részletes program megtalálható a szervező Erkel Ferenc Művelődési Központ honlapján.

További programok »

Gyula

FEL