Párdányi küldöttség járt a Nemzetközi Szent György Lovagrendnél

2024. május 27. 14:21 | behir.hu

A Nemzetközi Szent György Lovagrend Békés megyei priorátusának tevékenysége gyakran összekapcsolódik más szervezetek tevékenységével is, és ez a nemzetközi kapcsolatokra is vonatkozik. A vármegyei priorátus tagjai közül öten a Szerbiában a Vajdaságban, Nagybecskereken (Zrenjaninban) élnek, de a Békés vármegyei priorátushoz tartoznak.

A több szálon futó kapcsolatrendszer része volt az, hogy tavaly nyáron vendégül látták Párdányban (Međa) lovag Gregor László Békés vármegyei priort .A kis község amely lakói szerint Johnny Weissmuller, a híres Tarzan onnan származik, a román szerb határ közelében van. Temetőjében egy nagyon szépen gondozott első világháborús emlékművet koszorúztak meg tavaly a találkozó résztvevői.

Ennek a meghívásnak a viszonzására érkezett most Békéscsabára a párdányi küldöttség, - Miljkovity Miljko elnök, Jovo Simity vezetőségi tag, Barna István, a Kövirózsa Egyesület tagja,s elkísérte Őket a szervező, lovag Pretz István kapcsolattartó is. A küldöttséget a Békés megyei priorátus tagjai közül lovag Gregor László Békés vármegyei prior, dáma Faragó Menyhértné és Gregor Gábor Miklós novícius-jelölt fogadta. Meghívást kapott Battonya alpolgármestere Rádai Imre is, hiszen Battonyán jelentős számú szerb kisebbség él, s szerb helyi önkormányzat is működik, szerb nyelvű oktatási intézmény is található.

A Honvédelem Napja alkalmából Békéscsabán az első világháborús hősi temetőben - ahol a 489 magyar mellett többek között 14 szerb nemzetiségű hősi halott is nyugszik, - lovag Gregor László visszaemlékezése és az egy perces kegyeleti csend után megkoszorúzták az emlékművet. Itt lovag Pretz István külön helyezte el egy ittebei származású hősi halott sírján az emlékezés virágcsokrát.

A program egy jó hangulatú ebéddel folytatódott. Itt Rádai Imre Battonya város ajándékát, lovag Gregor László párdányi látogatásnak a médiában megjelent fénymásolatait adta át a vendégeknek. Lovag Pretz István átadott három Vajdasági Évkönyvet Rádai Imre alpolgármesternek, amiben vajdaságban feldolgozta és megírta egy család történetét, amely család Battonyáról költözött a vajdasági Ittebére.

Az ebéd után a párdányi küldöttség Gregor László kalauzolásával megtekintette gyulai várat. A jó hangulatú nap után a párdányi vezetőség meghívta hagyományos nyári falunapjára a vendéglátókat.

A Nemzetközi Szent György Lovagrend Békés vármegyei priorátusa külön köszöni Varga Tamás békéscsabai Alpolgármester Úr és Munkatársai segítségét abban, hogy a hősi temetőt rendezett állapotában kinyitották a küldöttség előtt, emelve a nap ünnepélyességét.

 

forrás: Gregor László

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
15:15
FEL