Pályázati pénzből és önerőből is gépesítenek a cégek

2019. január 15. 09:35 | behir

A vállalkozók akkor vásárolnak új gépeket, ha a következő két-három évre látnak elegendő megbízást.
 
Már érzékelhető a gépesítési pályázatok hatása is a tavaly 30-40 százalékos növekedést felmutató építőgéppiacon – tudta meg a Világgazdaság. Varga Ákos, az Építőgép-forgalmazók és Bérbeadók Szövetségének (ÉBSZ) elnökségi tagja, a Terra Hungária ügyvezető igazgatója elmondta: 2018-ban erősen megugrott a gépesítési kedv, a gépvásárlásokat a jellemzően 30-50 százalékos támogatási intenzitású, a hatékonyságnövelést szolgáló állami pályázat mellett a megrendelésállomány növekedése táplálta.

Szerencsés párosítás, hogy a beruházásösztönző pályázatok mellett nagyon sok munka is van, hiszen a gépvásárlást segítő állami támogatásra akkor van igazán kereslet, ha a 20-30 millió forintos munkagépeket van is mire használni.
Varga Ákos a földmunkagépek piacán azt tapasztalja, hogy a minden esetben földmunkával induló építkezéseknél, legyen az gyárépítés, út- vagy vasútépítés, vízszabályozás, a vállalkozók akkor vásárolnak új gépeket, ha a következő két-három évre látnak elegendő megbízást. A földmunkagéppiac már tavaly novemberre elérte a 40 százalékos növekedést, de a december is erős hónap volt.

A tavaly eladott 1800 földmunkagép óriási volumen a válság utáni évek 500-600 darabos átlagához képest, de még mindig jócskán elmarad a hasonló nagyságú Csehországétól, ahol 2500-3000 gépet adnak el szinte minden évben.

Varga Ákos kifejtette: a munkaerőhiány hatása kettős, egyszerre segíti és gátolja a további gépesítéseket. A gépkezelők hiánya miatt több cég nem akar újabb gépeket vásárolni, hiszen nincs, aki működtetné őket.

Másrészt éppen a kieső, illetve hiányzó munkásokat tudják pótolni gépekkel. Tipikusan ilyenek az egyszerűbb kézimunkát kiváltók, például a minikotrók, amelyekkel két-három ember munkáját lehet helyettesíteni. Az építőipar gépesítését célzó állami pályázati rendszer a tavaly meghirdetett 8 plusz 8 milliárd forint után az idén újabb 6 milliárdos körrel folytatódik februári kiírással, ami további vásárlókat hoz. Az építőgéppiacon az előző évi bővülésre nem számítanak, de arra igen, hogy a továbbra is élénk kereslet nyomán a forgalom 2019-ben is eléri a tavalyi, rendkívül magas szintet.

 

Forrás: Világgazdaság

További programok »

Gazdaság

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

Befejeződött a nyári aratású szántóföldi növények betakarítása, a kedvezőtlen időjárási körülményekkel nehezített szezon ellenére Magyarország ellátása megfelelően biztosított a 2019/2020-as szezonban - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2019. augusztus 15. 15:38
FEL