Pálinkafesztivál – újratöltve

2020. február 20. 13:33 | Sipos Gábor

Gyula a pálinka fővárosa és ez az idei évben is így marad. Az erről szóló gasztronómiai fesztivált április 24-től 26-ig rendezik meg. A több mint 20 éves rendezvény minden évben rengeteg látogatót és szakmai kiállítót vonz Gyulára, idén egy kis csavarral…

A pálinkafesztivál megújuló és innovatív rendezvény, minden évben tartogat valami újdonságot a látogatóknak – fogalmazott Gyula polgármestere. Görgényi Ernő a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a város legismertebb turisztikai rendezvénye fontos a gyulaiaknak és ideérkező látogatóknak is.

– Kitűnő lehetőség mind a helyi polgárok, mind a Békés megyeiek és az ország más részéből érkezők számára a szórakozásra, másrészt a pálinkakultúrával való megismerkedésre. A Gyulai Pálinkafesztivál nagymértékben hozzájárult a magyarországi pálinkakultúra reneszánszához és nagyon büszkék vagyunk rá – fogalmazott a polgármester.

Előzetes információk szerint a 2020-as rendezvény is sok kulturális és szórakozási lehetőséget biztosít majd az érdeklődő vendégeknek. Koncertekben sem lesz hiány, remélhetőleg minden korosztályú és ízlésvilágú vendég megtalálja a számára legizgalmasabb programlehetőséget. És persze ott lesz a lényeg: a gyümölcspárlatok kavalkádja, ahogy ezt már megszokhatta a rendezvényt ismerő közönség.


Galéria

 

A fesztivál az ország legnagyobb pálinka mustrája. Azonban a szervezők véleménye szerint a VERSENY, mint megmérettetés már nem szolgálja a pálinkakultúra fejlődését. Egy kétnapos Pálinkashow sokkal többet tud adni egy kereskedelmi pálinkafőzdének, mint egy versenyeredmény – hangsúlyozta Adamik Anikó, a Gyulai Pálinkafesztivál szakmai koordinátora.

 

Itt a csavar:

 

Az idei Gyulai Pálinkafesztiválon a kereskedelmi pálinkafőzdéknak nem hirdetnek versenyt. Számukra a kétnapos Pálinkashow-n biztosítanak megjelenési lehetőséget, pénteken és szombaton, az Erkel Hotel konferenciatermében. A péntek a hazai, neves gasztronómiai és szakmai konferenciával zajlik majd, a szombati napon pedig tematikus kóstoltatásra számíthatnak a vendégek.

– A kereskedelmi pálinkafőzdék egy prémium megjelenési lehetőséget kapnak, ahol a látogatók kulturált környezetben, üvegpohárral a kezükben tudnak kóstolni, találkozhatnak a főzőmesterekkel és a tulajdonosokkal. Közeli kapcsolatba kerülhetnek a pálinkával és a pálinkafőzdékkel – nyilatkozta a szakmai koordinátor.

A Pálinkashow a közönség és a kereskedelem számára is egy olyan újdonság lesz, ami nagy érdeklődésre tarthat számot - erről már a fesztivál igazgatója beszélt. Bora Imre bízik abban, hogy azok a kereskedelmi főzdék, amelyek termékei ott megjelennek, komoly marketinget kapnak majd, és ez a hétköznapokon plusz bevételt jelent majd számukra.

A pálinkaverseny nem szűnik meg teljesen, ugyanis a bérfőzetésben vagy otthon elkészült gyümölcspárlatokból beérkezett mintákat szakmai zsűri mustrálja és bírálja. Természetesen győzteseket is hirdetnek majd a megmérettetésen. A szakmai oldal mellett a nagyközönség a rendezvény mindhárom napján élvezheti a gyümölcspárlatok ízét és a bulik hangulatát!

 

 

További programok »

Gyula

Már a gyulai Ladics-ház is bejárható virtuálisan

A járvány okozta helyzet miatt a kulturális intézmények átmenetileg bezárásra kényszerültek, ennek ellenére a múzeumok így is igyekeznek kulturális élményeket biztosítani az érdeklődők számára. Virtuális sétákat tehetünk számos intézmény kiállítóterében, amely kezdeményezéshez immár a gyulai Ladics-ház is csatlakozott.
2020. március 31. 12:18
FEL