Padlón a Torna Club Békéscsaba

2018. február 6. 07:29 | Zsíros András

Anyagi nehézségekkel küzd a több évtizedes múltra visszatekintő Torna Club Békéscsaba, amely többek között az olimpiai bajnok Ónodi Henriettát és a nemrég eligazolt Böczögő Dorinát adta a hazai sportéletnek. Az utóbbi két hétben az egyesület 5 milliós anyagi támogatást kapott a várostól. Ez megmentheti a klubot a csődtől, de a folytatás még kérdéses.

Folyamatosan zajlanak az edzések a klub nagytermében, ahol egyszerre több korosztállyal dolgoznak együtt az edzők. A sportegyesület célja továbbra is az, hogy újabb élsportolókat neveljenek ki – mondta Fóri Márta ügyvezető. Ehhez már óvodás kortól elkezdik a felkészítést, és egészen a nemzetközi megmérettetésekig vezetik a tornászokat.

A sikerekhez azonban anyagi támogatásra is szükségük van. Fóri Márta a problémák között említette, hogy tizenöt éve nincs névadó szponzoruk. Hozzátette, a legnagyobb mértékű segítséget Békéscsaba önkormányzatától, illetve a Magyar Torna Szövetségtől kapják. E nélkül az ügyvezető kétségesnek tartja a működésüket.

A város legutóbbi közgyűlésén ötmillió forintos gyorssegélyt fogadtak el az önkormányzat képviselői. Herczeg Tamás tanácsnok kiemelte, hogy tavaly több mint 14 millió forinttal járultak hozzá a klub működéséhez. Hozzátette, hogy ez a támogatás teljesítményelven alapult, vagyis ha a sportolók sikerein keresztül jobb eredményeket ér el az egyesület, akkor a finanszírozás mértéke is növekedhet.

A képviselő emlékeztetett: Békéscsaba éves szinten több mint 300 millió forintot költ az élsportok, szabadidő- és diáksportok támogatására, és 100 millió forint feletti az az összeg, ami az ehhez szükséges infrastruktúra fenntartására áll rendelkezésre. Ez ugyan eloszlik a sportágak között, de a Torna Club megmaradását ezek között Herczeg Tamás kiemelten fontosnak nevezte. Úgy fogalmazott, sokféle segítséget kell nyújtaniuk a működéshez, aminek csak egy része a legutóbb megszavazott ötmillió forint.

Az egyesület bízik abban, hogy folytathatják működésüket, és nem csak városnak, hanem az egész országnak büszkeségre okot adó olimpikonokat nevelhetnek majd ki a következő évtizedekben is.

 

 

FEL