Ötszáz munkabaleset történt tavaly a megyében

Munkabalesetben elhunyt vagy megrokkant munkavállalók emléknapját tartottak.

A munkában megrokkantakra és elhunytakra emlékeztek április 28-án a Békés megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében. A ceremónia mellett a munkavédelem fontossága, a megelőzés, a tájékoztatás volt a cél.

Immár negyedik évben emlékeztek meg gyertyagyújtással a munkabalesetben elhunytakra. A megyében tavaly 562 esetben jelentettek munkabalesetet, ebből kilenc minősül súlyosnak, három halállal végződött.

Dr. Juhász Marianna, Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztály osztályveztője elmondta, hogy a munkavédelem egyik legfontosabb célja a prevenció, a munkavédelmi szabályok maradéktalan betartása. Fontos, hogy a munkaadók és a munkavállalók jogkövető magatartása mindenki számára elsődleges elvárás legyen. A csütörtöki nyílt napra közel ötven munkáltató, munkavédelmi szakember érkezett. 

– A munkahelyi balesetek döntő többségéhez az vezet, hogy a munkavállaló nem tartja be a szabályokat – derül ki a kormányhivatal adataiból. A nemzetközi statisztikák szerint 2,3 millióan munkavégzés közben veszítették életüket. Dr. Petróczki Zoltán, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója ismertette, hogy Magyarországon a munkabelesetet elszenvedők száma 17 ezer körül mozog. A halálesetek 60-80 között ingadoznak. "Természetesen egy is több a kelleténél, de mindenesetre éveken át csökkenő tendenciát lehetett megfigyelni. Az utóbbi években viszont stagnál ez a szám." – tette hozzá. 

A munkavédelmi ellenőrzésekkor sokszor tapasztalják, hogy a munkaterületen nem biztosítottak az elsősegély-nyújtás feltételei, de az is előfordul, hogy nem megfelelő a munkahelyi környezet. Gyakran hiányoznak az egyéni védőeszközök, de ha azok adottak is, akkor nem használják őket. Nem ritka a munkavédelmi oktatás elmulasztása sem. Súlyos és közvetlen veszélyeztetés esetén a bírság akár 10 millió forint is lehet.

Megosztás:

Címke: , ,