Öt remek Békés megyei

2018. szeptember 27. 15:06 | behir

Idén öt Békés megyei termék kapott Magyar Kézműves Remek díjat. Az ünnepélyes átadót szeptember 26-án tartották Budapesten a Hungexpo területén, az EuroSkills 2018 verseny kísérő rendezvényeként.

A díjakat Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, Horváth Vilmos MKIK turizmusért felelős alelnöke és Fekete Balázs MKIK kézműipari alelnöke adta át – írja a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közleménye.

Az MKIK 2002-ben indította útra a „Magyar Kézműves Remek” pályázatot. A magyar kézműves hagyományok és adottságaik jobb hasznosítása érdekében született kezdeményezés keretében a kiemelkedő kézműves termékek alkotói a ”Magyar Kézműves Remek” elismerő címben részesülhetnek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által meghirdetett pályázatra 123 pályamű érkezett be, melyből 47 pályázó részesült elismerésben, valamint három pályázó Elnöki Aranyérem kitüntetésben.

A „Magyar Kézműves Remek” elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen.

A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

A Békés megyeiek: 

Dávidné Gyarmati Zsuzsanna szövő (Békés) erdélyi festékes táskákkal nyert, Lukács Eszter Mária hímző (Békés) békési szűcshímzéssel. Kocsor Imréné kosárfonó (Népművészeti Bt., Békés) békési karosszék garnitúrája is remekelt, csakúgy, mint Pallér Sándor hentesmester (Újkígyós) újkígyósi házikolbásza és Szőke Péter János bőrműves, népi iparművész (Békéscsaba) kis-sárréti karikás ostora. Lukács Eszter Mária elnöki aranyérem elismerést is kapott, miután ötször sikerült megszereznie a Magyar Kézműves Remek díjat.
A további Békés megyei nevezők is bemutatkozási lehetőséget kaptak a Hungexpo területén szeptember 28-ig látható nagyszabású kiállításon. Név szerint: dr. Dányi Mariann Angéla kézi hímző (Orosháza), Rozmaring Szakkör tagjai, dr. Illés Károlyné hímző képviseletébel (Békéscsaba), Rózsáné Szakálos Ildikó csipkekészítő (Gyomaendrőd), Tóth Imréné hímző (Orosháza), Balog Tímea gyümölcs-, zöldséglé gyártó (Pusztaföldvár).
Az erdélyi magyar kézművesek a megyei iparkamara gesztorságában működő magyar-román tagozat segítésével jutottak el a versenyre. A nevezők közül a küküllőkeményfalvi Lolimex Ind. Kft. az Ábel Székely Mustárral nyerte el a díjat

További programok »

FEL