Öt nemzetiségi elismerést adtak át Szarvason

2017. december 15. 12:42 | behir

A Békés Megyei Önkormányzat a nemzetiségek napja alkalmából rendezett díszünnepségét idén Szarvason tartotta. A rendezvényen Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára is részt vett – tájékoztatott a Békés Megyei Önkormányzat.

A Békés Megyei Önkormányzat minden évben a december 18-i nemzetiségek napjához kapcsolódóan díszünnepséget szervez, ahol az arra érdemesek átvehetik a közgyűlés által alapított Nemzetiségi díjat. Az elismerés létrehozásával a megyei önkormányzat célja az volt, hogy a soknemzetiségű Békés megyében elismerjék a nemzetiségek kultúrájának, nyelvének, identitásának megőrzésében és fejlesztésében kiemelkedő tevékenységet végző, különböző nemzetiségű személyeket. Ebben az évben öten részesültek a kitüntetésben, akiknek Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára, Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke és Mucsi András, a megyei közgyűlés Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke adta át a díjjal járó oklevelet és plakettet.

A roma nemzetiség javaslata alapján a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése Nemzetiségi Díjat adományozott Ásós Gézának a roma gasztronómiai kultúra feltárásáért, erősítéséért, népszerűsítéséért. A szerb nemzetiség javaslata alapján elismerést vett át a Battonyai Szerb Kulturális és Hagyományőrző Egyesület a szerb zenei kultúra támogatásáért és a szerb kulturális értékek megőrzéséért. A szlovák nyelv ápolásáért, az evangélikus gyülekezeti élet gondozásáért Nobik Erzsébet kapott Nemzetiségi díjat. A román nyelv ápolásáért, a román kulturális és zenei értékek megőrzéséért elismerésben részesült a Purdi Mihály Román Kulturális Egyesület. A német nemzetiség javaslata alapján Szelényi Ernőné a német nemzetiség érdekében végzett erőfeszítéseiért, a német kulturális és zenei értékek megőrzéséért vehette át az elismerést.

A díszünnepség hagyományaihoz híven a kitüntetések átadása után egy színes kulturális műsorral mutatkoztak be a nemzetiségek. Színpadra léptek a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola diákjai, a battonyai Suferini Szerb Néptánccsoport és a Tessedik Táncegyüttes táncosai is.

 

További programok »

FEL