Öt év alatt ötször annyi fát ültetett Békéscsaba, mint amennyit ki kellett vágni

2022. január 27. 14:45 | behir

Békéscsaba területén 2017 és 2021 között összesen 2406 fát kellett kivágni elöregedés, balesetveszély vagy az aktuális fejlesztések miatt. Ugyanebben az időszakban a közterületeken és a városi tulajdonú egyéb területeken 13 418 fát, továbbá 15 600 cserjét ültettek. A beszédes számokról, a város folyamatos zöldítéséről Szarvas Péter polgármesterrel beszélgettünk.

A drónok korát éljük, számos olyan felvétel készült már Békéscsabáról, amely madártávlatból mutatja be a várost. A kora tavasztól késő őszig tartó időszakban ezeken is jól látszik, milyen zöld itt minden. Ahogy Szarvas Péter polgármester fogalmazott, ez talán nekünk fel sem tűnik, természetesnek vesszük. Az idelátogatók azonban gyakran jegyzik meg, milyen gyönyörű ligeteket, facsoportokat látni itt.  

– Békéscsaba zöld város, zöld önkormányzattal. Az itt élők joggal várják el, hogy egyre több növény legyen a városban. Szerencsére elődeink is sokat tettek ezért, így nagyon sok fáról elmondhatjuk, hogy akár 70-80 éve megvannak. Ahogyan a korábbi generációk, úgy mi is megteszünk minden tőlünk telhetőt a zöld felületeink megőrzése, gyarapítása érdekében; sokan dolgoznak ezért. Ebben a feladatban élen járnak a polgármesteri hivatal e szakterülettel foglalkozó köztisztviselői, a városgazdálkodási kft. dolgozói, valamint az önkormányzattal szerződéses jogviszonyban álló, a zöldfelületek kezelését ellátó szakcégek, kertészek, erdészek. Ők biztosítják a város közterületein lévő zöld felületek szakszerű kialakítását, ápolását – mondta Szarvas Péter, hozzátéve, hogy Békéscsaba az egyik legzöldebb megyei jogú város Magyarországon.

Az elmúlt években Békéscsabán számos fejlesztés valósult meg, jelenleg is több beruházás van folyamatban. Út- és járdaépítés, kerékpárút-építés, a közvilágítás korszerűsítése, a CsabaPark vagy a piac fejlesztése, és még sorolhatnánk. A fejlesztések viszont több helyen együtt járnak a zöldfelületek részbeni átalakításával is.

– Ahogy a világ, úgy Békéscsaba is modernizálódik. Az itt élők nemcsak azt várják el tőlünk, hogy szép fasoraink, erdőink legyenek, hanem azt is, hogy a város fejlődjön. Ha a beruházások azt kívánják meg, hogy fákat vágjunk ki, akkor azok helyett minden esetben legalább ugyanannyit telepítünk a helyszínen vagy a város erre kijelölt területein. Nagyon fontosak a fejlesztéseink, hiszen azt szolgálják, hogy biztonságosabban közlekedhessünk, közművekkel jól ellátott, és minden szempontból élhető legyen Békéscsaba. Ugyanakkor a szakembereink folyamatosan dolgoznak azon, hogy megteremtsék az összhangot a zöldfelületek és a közterületi funkciók között – emelte ki a polgármester.

Szarvas Péter hozzátette: a mai városi közegben a közterületek intenzív használatban vannak, így alapos vizsgálatot igényel, hogy milyen fajtájú fákat lehet ültetni. Át kell gondolni, hogy a városi életkörülményeket, különösen az ültetés helyszínének adottságait jól toleráló, méretükben is alkalmas fákat, növényeket válasszanak. A környezeti adottságokon túl figyelnek arra, hogy milyen felszín alatti és feletti közművek vannak, milyen közel vannak az épületek, járdák, utak. A forgalmas helyeken a környezetszennyezésnek ellenálló, szárazságtűrő fákat, növényeket választanak, de az is fontos szempont, hogy ne legyenek allergének ezek a növények. Mindezek figyelembevételével folyamatosan nő a városban a zöldterületek aránya.

– Békéscsabának jelenleg 150 hektárnyi erdeje van, a közterületeken pedig több mint 63 ezer fa áll. Odafigyelünk arra, hogy – a klímastratégiánknak megfelelően – az elöregedés, a balesetveszély vagy a beruházások miatt kivágott fákat pótoljuk. Az összesítésünk alapján pontosan meg tudjuk mondani az adatokat. Eszerint 2017 és 2021 között összesen 2406 fát kellett kivágni, viszont ennek többszörösét, 13 418 fát, továbbá 15 600 cserjét ültettünk önkormányzati hatáskörben. Több mint ötször annyi fát ültettünk tehát az elmúlt öt évben, mint amennyit kivágtunk a közterületeken és egyéb városi területeken – hangsúlyozta Szarvas Péter.

A polgármester hozzátette: az önkormányzat – ahogy eddig – a jövőben is együtt kíván működik a lakossággal és a városban működő zöld szervezetekkel. Teszi mindezt a jelen és a következő generációk iránt érzett felelőssége tudatában. 

További programok »

Önkormányzati hírek

FEL