Dr. Juhász István: Szépen fejlődnek a közterületeken a jól gondozott fasorok

2023. november 29. 14:45 | behir.hu

Az elmúlt három évben több mint 1400 darab fát és 3000 darab erdészeti csemetét telepített Békéscsaba önkormányzata. Az egészséges zöldterületek megőrzéséről, növeléséről dr. Juhász István civil ügyekért felelős tanácsnokkal beszélgettünk.

Dr. Juhász István kiemelte: Békéscsaba a fásítottság tekintetében is méltán érdemli ki a sokszor emlegetett „zöld város” jelzőt. A megyeszékhelynek jelenleg 150 hektárnyi erdeje van, valamint 63  000 faegyedből álló közterületi faállománnyal rendelkezik. Mint mondta, az egyik legszebb a sétálóutcán az Andrássy úti platánfasor. Az 1950-es években telepített idős platánsor a mai napig a legmeghatározóbb eleme az utcaképnek. De sokak szívének kedves a Lencsési út melletti kocsányos tölgyfasor, vagy az Élővíz-csatorna partján található, elnyúló gesztenyefasor.

A tanácsnok hangsúlyozta: büszkék lehetünk arra, hogy Békéscsaba a megyei jogú városok között az egyik legtöbb zöldövezettel rendelkező település. Ligetekkel, virágokkal tarkított tereink, hangulatos sétányaink révén az ország legélhetőbb városai közé tartozunk, közparkjainak, gondozott zöldterületeink pedig évről évre növekednek. – Ahogyan az elődeink, úgy a jelenlegi városvezetés és a Hajrá Békéscsaba képviselői is mindent megtesznek a zöldfelületek gondozása, megőrzése, gyarapítása érdekében.

Egyik kiemelt célunk Békéscsaba fával borított területeinek növelése. 2022-ben összesen 3000 darab 60-70 cm-es erdészeti csemetét ültetett el a város a Lencsési lakótelepen, az egykori KISZ-tábor helyén, illetve Jaminában, a Mazán László utcában. További 1052 fa a tömegközlekedési útvonalak mentén és egyéb zöldfelületeken kapott helyet, a beruházásokhoz, valamint a fenntarthatósági programhoz kapcsolódva. „VárosFa” néven indult el a MOL-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztérium, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az Országos Erdészeti Egyesület közös fenntarthatósági programja, amelynek révén két ütemben, összesen 90 fával gazdagodtak Békéscsaba közterei. A Lencsési lakótelepen 55, Gerlán 20 és Jaminában 15 darab fát ültettek el – sorolta dr. Juhász István.

 

 

Idén is többször történtek, összefüggő zöldfelületeket érintő fásítások. Ilyen volt például a Wenckheim kerékpárút nyomvonala mentén telepített 300 darab előnevelt, pusztaszil csemete elültetése.

– A fa fajtájának kiválasztásánál lényeges szempont volt, hogy gyorsan növő, kevés gondozást igénylő, jó szárazságtűrő fajta kerüljön a kerékpárút mellé. A fasortelepítés legfőbb célja pedig az, hogy árnyékot adjon majd az arra járóknak. Néhány év múlva talán hasonlóan látványos és kedvelt fasor lesz, mint a korábban már említett Andrássy úti platánsor, vagy a Lencsési út melletti kocsányos tölgyfasor – jegyezte meg a tanácsnok, hozzátéve azt is, hogy a beruházások miatt eltávolított fák helyett többet ültet a város, például a piac fejlesztése kapcsán 122 fát ültetettek, ez ötször annyi, mint amennyit ott ki kellett vágni. Így a korábbihoz képest egy sokkal zöldebb környezet fogadja az idén nyáron átadott piacra látogató vásárlókat.

Egy ekkora faállomány gondozása együtt jár azzal, hogy a kiszáradt, elöregedett egyedeket a lakosság védelmében el kell távolítani. Idén az önkormányzat három ütemben, ös - szesen több mint 600 kiszáradt fa kivágásáról gondoskodik. A tanácsnok arra is kitért, hogy az önkormányzat azon közterületek vonatkozásában, ahol a pótlás elvégzésére megfelelő terület áll rendelkezésre, valamint a közművek védőtávolságainak figyelembe vételével lehetőség van a helyszínen történő visszatelepítésre, abban az esetben a kivágott, elszáradt fákat pótolni fogja, így a városi faállomány nem csökken.

– A tervek szerint a kivágott fák pótlásaként, első ütemben minimum 200 darab fát telepítünk 2024. április 30-áig – tette hozzá dr. Juhász István.

További programok »

Önkormányzati hírek

Elfogadták a csabai költségvetést, büntetik a zöld területen parkolókat is

A pénzügyi döntések voltak a középpontban csütörtökön, a békéscsabai közgyűlés idei első soros ülésén. A képviselő-testület vitázott Békéscsaba 2024-es költségvetéséről, de számos pályázatról is döntés született. Ezúttal is vita volt az alpolgármesterek számáról, de a képviselők nem jutottak közelebb a megoldáshoz.
09:14
FEL