Öt és fél éve folyamatosan csökken a munkanélküliség

Az utolsó negyedévben 175 ezerre csökkent a munkanélküliek száma, ami 30 ezerrel kisebb, mint egy éve, ezzel hét év alatt harmadára eset az állástalanok száma – közölte a KSH. A munkanélküliségi ráta így 0,7 százalékponttal, 3,8 százalékra esett. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,47 millió volt, 36 ezerrel több, mint egy éve. Az NGM közleménye szerint már több mint öt éve tart a kedvező trend. Elemzők szerint az év végére is négy százalék alatt marad a munkanélküliségi ráta.

A tavalyi év egészét tekintve a munkanélküliek létszáma átlagosan 192 ezer volt, 43 ezerrel kevesebb, mint 2016-ban. A munkanélküliségi ráta éves átlagban 4,2 százalékos, értéke 1,0 százalékponttal volt alacsonyabb az előző évinél.

A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája a negyedik negyedévben 1,4 százalékponttal, 10,2 százalékra csökkent, de a munkanélküliek egyötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki. A 25-54 éves legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,4 százalékponttal, 3,4 százalékosra, az 55-64 éveseké 1,2 százalékponttal, 2,7 százalékra csökkent.

A munkanélküliség átlagos időtartama 15,6 hónapra csökkent; a munkanélküliek 40 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt.

 

Rekord szinten a foglalkoztatottak száma

 

A negyedik negyedévben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 447 ezer volt, 36 ezerrel – 0,8 százalékkal – több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,3 százalékponttal, 68,8 százalékra emelkedett egy év alatt.

Az elmúlt év egészét tekintve a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 421 ezer volt, amely 70 ezerrel haladta meg a 2016. évit. A foglalkoztatási ráta a 15-64 évesek körében – továbbra is rekordszintű – 68,2 százalék volt, 1,6 százalékponttal magasabb az előző évinél.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 88 ezerrel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 39 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké 13 ezerrel csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A fiatalok foglalkoztatása is nagyot javult, míg a munkanélküliségi rátájuk 30 százalékhoz közelített, addig ez mára 10,2 százalékra csökkent, a foglalkoztatási rátájuk pedig már 30 százalékhoz közelít, 29,3 százalékra emelkedett.

A legjobb munkavállalási korú 25-54 évesek foglalkoztatási rátája 1,1 százalékponttal, 84,0 százalékra, az idősebb, 55-64 évesek foglalkoztatási aránya 1,9 százalékponttal, 53,0 százalékosra nőtt.

 

Öt éve tart a munkanélküliség csökkenése

 

Az NGM közleménye szerint 66 hónapnyi folyamatos csökkenést követően továbbra is rekordalacsony, 3,8 százalékos a munkanélküliség Magyarországon. Hét év alatt így közel harmadára, félmillióról 175 ezerre csökkent a munkanélküliek száma. A foglalkoztatottak száma a 2010-es kormányváltás óta 738 ezres növekedést jelent.

A foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében nagy szerepe van a magyar munkaerő-piaci reformoknak, a gazdaságfejlesztő programoknak, a munkát terhelő adók csökkentésének, a minimálbérek érdemi emelésének, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak – áll az NGM közleményében.

 

Közgazdaságilag ez már teljes foglalkoztatottság

 

A magyar munkapiac 2017-ben elérte a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság állapotát, emiatt a munkanélküliségi ráta idén már csak korlátozottan tud tovább csökkenni – így kommentálták piaci elemzők az adatokat.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére a magyar gazdaság továbbra is mintegy 600 ezres munkaerő-tartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számából ítélve. Ezek egy részének a foglalkoztathatósága nyílt munkaerőpiacon azonban érdemi beavatkozásokat igényel.

A foglalkoztatottak száma várhatóan idén a nyári hónapok elején fogja átlépni a 4.5 millió főt a rendszerváltás óta először – áll az elemzőház előrejelzésében. A munkanélküliségi ráta 2017-ben éves átlagban 4.2 százalék lehetett, míg 2018-ban az éves átlagos ráta várhatóan 3.9 százalékig süllyed.

 

Forrás: hirado.hu

 

Megosztás:

Címke: , ,