Kevesebb a munka, több az álláskereső, Békés megye a negatív toplista elején

2023. július 13. 07:22 | behir.hu

Nem szűnt meg a munkaerőhiány a második negyedévben sem, de tavalyhoz képest az ország minden részén kevesebb az új munkalehetőség és több a jelentkező - közölte profession.hu.

Az állásközvetítő portál adatai szerint 2022 azonos időszakához képest a növekedési rangsort Budapest 54,6 százalékkal, Békés 53 százalékkal, Pest vármegye 50 százalékkal vezeti, de lista végén álló Vas vármegyében is 18 százalékkal többen keresnek állást. Az országos átlag 44 százalék, a profession.hu regisztrált állománya 8 százalékkal, a munkakeresők száma 10 százalékkal nőtt egy év alatt. A legtöbben a közigazgatás, a mezőgazdaság, a vendéglátás és idegenforgalom munkalehetőségeire jelentkeznek, de az ügyfél- és vevőszolgálat is csaknem 30 százalékos emelkedéssel számít a legkevésbé keresett területnek.

A meghirdetett álláslehetőségek száma Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében majdnem 40 százalékkal esett vissza, ezt követi Pest vármegye 29 százalékos, Baranya 28,8 százalékos, Csongrád-Csanád 27,2 százalékos, Békés 26,3 százalékos, Vas 25,5 százalékos csökkenéssel. Akárcsak a munkavállalói aktivitás emelkedése, a munkalehetőségek szűkülése is általános jelenség, országosan 23,25 százalékos, a legkevésbé Győr-Sopront és Nógrádot érinti. Közigazgatási, mezőgazdasági és jogi területre ugyanakkor több jelentkezőt keresnek a munkaadók, mint egy éve, informatikára viszont 44 százalékkal kevesebbet.

A profession.hu szerint a munkaerőpiaci fordulat őszre állt be, addig soha nem látott mértékben keresték a jelentkezőket. Az álláshirdetők azóta kevésbé aktívak, de számos területen még mindig nehéz megfelelő alkalmazottakat találni, a vállalatok számára tehát még mindig kihívást jelenthet az utánpótlás - olvasható a közleményben.

 

Forrás: MTI

További programok »

FEL