Öt Békés megyei parlagi sas fióka kapott rádiós jeladót

2017. július 9. 18:33 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Rádiós jeladó készülékeket kaptak a parlagi sas fiókák a Körös-Maros Nemzeti Parkban. A szerkezet segítségével a szakemberek nyomon tudják követni a fokozottan védett madarak útját és ellenőrizni tudják, hogy megélik-e a felnőtt kort.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület összesen hét rádiós jeladó készüléket kapott az osztrák, Technisches Büro für Biologie szervezettől, amelyből öt jutott a Körös-Maros Nemzeti Parkba.

–Egy jeladó a Fertő-Hansági Nemzeti Park területén már fel lett helyezve, illetve a Kiskunsági Nemzeti Parkban tegnap helyeztünk föl. Jelenleg, a Körös-Maros Nemzeti Parkban öt jeladót fogunk föl helyezni, amennyiben sikerül ezt a feladatot egy nap alatt elvégezni - tájékoztatott Fatér Imre, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, PannonEagle Life program terepi munkatársa.

A szakemberek elmondták: az elmúlt időszak extrém időjárása sok fészekben okozott károkat, a leszakadt fészkekből négy fiókát sikerült megmenteni. Czifrák Gábor a nemzeti park természetvédelmi területfelügyelője elmondta: a fiókák csak apróbb sérüléseket szenvedtek.

–A sebeket le kell kezelnünk, a kondíciójukat fel kell javítanunk. Állandó állatorvosi felügyelet mellett kell tartanunk a madarakat, hogy meg tudjuk azt, hogy nem-e szereztek olyan maradandó károsodást, ami a szabad életre képtelenné teszi őket. Ezért nagyon fontos, hogy egy hetes megfigyelés után jelkódos gyűrűvel, illetve ornitológiai gyűrűvel ellátva tudjuk a madarakat visszahelyezni. És a későbbiekben tudjuk nyomon követni az ő sorsukat - mondta el Czifrák Gábor, a  Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelője.

A gyógykezelés után mind a négy mentett madarat sikeresen visszahelyezték más fészkekbe.

További programok »

Itthon

Az orosházi kórház várja az orvostanhallgatókat és rezidenseket

Ahhoz, hogy az orvostanhallgatók az általános orvosi diplomát megszerezzék, kórházi gyakorlatokon kell részt venniük, amik pontosan szabályozva vannak a tanrendben. Az orvosi diplomát megszerző rezidens orvosoknak pedig szintén kórházi háttér kell, hogy a választott szakvizsgájukat le tudják tenni. Ezeket a gyakorlatokat pedig olyan akkreditált intézményekben végezhetik, mint az Orosházi Dr. László Elek Kórház.
12:08
FEL